Στην τελική ευθεία επεξεργασίας των ονομάτων της περίφημης λίστας, η οποία περιέχει τουλάχιστον 3.000 έλληνες μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, βρίσκεται η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Ο νέος ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης θα δώσει το πράσινο φως για να κληθούν στα γραφεία του Σώματος τα πρώτα μεγάλα ονόματα προκειμένου να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των καταθέσεων.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», έπειτα από εξωνυχιστικούς ελέγχους, που έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, και οι οποίοι διήρκεσαν κοντά στους 8 μήνες, διαπιστώθηκε ότι σε 1900 περιπτώσεις γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά που κατατέθηκαν σε ξένες τράπεζες, κυρίως της Ελβετίας και του Λίχντενστάιν. Τα ποσά κυμαίνονται από 1.000.000 έως 15.000.000 ευρώ.

Η διακίνηση των ποσών αυτών, εφόσον δικαιολογείται, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, με δεδομένη την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που εξετάζει το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους είτε από τα δηλούμενα στην Εφορία είτε από εκποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.

Οι «Ράμπο» της Εφορίας διαπίστωσαν ότι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα έως και 10 φορές χαμηλότερα του ποσού είχαν βγάλει στο εξωτερικό.

TAGS