Μαύρα «βάφτηκαν» τα νερά στο φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά της Κρήτης προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες που έδωσαν εντολή να γίνουν άμεσα έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί η αιτία της μόλυνσης.

Σύμφωνα με το neakriti.gr στο πρόσφατο παρελθόν το αρδευτικό φράγμα έχει μολυνθεί από κατσιγάρους και όχι μόνο.

Όπως είπε ο δήμαρχος Φαιστού κ.Νικολιδάκης στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV, οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ τα ακριβή αίτια του μαύρου χρώματος του νερού είναι ακόμη σε διερεύνηση με άμεση συνέπεια όλα τα σενάρια… να είναι πιθανά.

«Μπορεί είναι το οτιδήποτε το μαύρο αυτό χρώμα. Δεν μπορώ να πω επακριβώς τι είναι. Είχαμε δει και στο παρελθόν παρόμοιες εικόνες. Αλλά, δεν μπορώ να πω τίποτε. Ως Επιτροπή Φράγματος, τη μοναδική αρμοδιότητα που έχουμε είναι το πότε θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε το φράγμα. Πρέπει να γίνει μια κανονική επιτροπή του φράγματος και να λειτουργήσει το φράγμα όπως πρέπει», είπε ο δήμαρχος Φαιστού.

«Έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία αλλά και οι αρμόδιες αρχές για να δούμε τι συμβαίνει και ποια είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μας προβληματίζει. Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα και ενημερώσεις πως υπάρχει πρόβλημα εκεί πέρα. Περιμένω του αρμόδιους να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες ώστε να δούμε ποια ήταν η αιτία που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση» σημείωσε ο Γρηγόρης Νικολιδάκης.

«Δεν μπορώ να αναλύσω εάν είναι κοπριές ή εάν είναι κάτι άλλο»

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος Φανερωμένης και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Φαιστού, Γιώργος Θεοδωράκης ο οποίος πως το μαύρο νερό ενδέχεται να είναι κοπριές από βοσκοτόπια που ξεπλύθηκαν από το νερό της βροχής χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος.

«Δεν μπορώ να πω πως δημιουργήθηκε η εικόνα αυτή. Παλαιότερα, λόγω των βροχοπτώσεων υπήρχε αρκετό νερό και λόγω του ξεπλύματος των βροχοπτώσεων που συμπαρασύρει το φράγμα, βλέπουμε να ”ξεβράζονται” κοπριές από τα βοσκοτόπια. Δεν μπορώ να αναλύσω εάν είναι κοπριές ή εάν είναι κάτι άλλο» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι ποσότητες νερού αγγίζουν μόλις τα 8,5 εκατομμύρια κυβικά σε ένα φράγμα συνολικής χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών.

«Το θέμα είναι πως η ποσότητα του φετινού νερού είναι ελάχιστη. Το έχουμε συζητήσει και ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε φέτος το καλοκαίρι» υπογράμμισε ο δήμαρχος Φαιστού από την πλευρά του.

Λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο καθώς θα διατεθούν πολύ μικρότερες ποσότητες νερού για τις ανάγκες άρδευσης σε σχέση με πέρυσι. Το καμπανάκι για την άρδευση, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην περιοχή ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να ενεργοποιηθούν γεωτρήσεις.

«Αναγκαστικά θα μπουν οι γεωτρήσεις και θα δουλέψουν. Είναι κατανοητό πως θα αυξηθεί το κόστος της άντλησης» επεσήμανε ο δήμαρχος Φαιστού.

Την ανάγκη εμπλουτισμού του Φράγματος Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό, τονίζει για μια ακόμη φορά ο Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε: «Η τελευταία πληροφόρηση είναι πως έχουν έρθει καταλόγοι με δεσμευμένα χρήματα για απαλλοτριώσεις. Αυτήν την πληροφόρηση έχω και μακάρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο για να πούμε πως προχωράει η διαδικασία».