Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν, ότι τα φίδια είχαν χάσει τμήματα του σώματός τους, όπως ο λαιμός, καθώς εξελίχθηκαν από τους τετράποδους προγόνους τους που είχαν τη μορφή σαύρας και πήραν το ελικοειδές σχήμα τους.

Εξετάζοντας καλύτερα τις λεπτές διαφορές στα σχήματα των οστών της σπονδυλικής στήλης των φιδιών, οι παλαιοντολόγοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι κάτι διαφορετικό συνέβη στη διαδικασία της εξέλιξης των χωρίς πόδια πλασμάτων αυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν έχασαν τα φίδια διακριτές περιοχές του σώματός τους, αλλά αντίθετα ότι τα θηλαστικά και πτηνά ανέπτυξαν καινούριες περιοχές στα σώματά τους.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι τα γονίδια (Hox genes) που καθορίζουν τα όρια του λαιμού, του κορμού του σώματος, και την οσφυϊκή περιοχή και το τμήμα της ουράς στα πτηνά, τις σαύρες, τους κροκόδειλους και τα θηλαστικά, είχαν διαταραχθεί στα φίδια, με αποτέλεσμα την απώλεια συγκεκριμένων περιοχών και το σχηματισμό ενός σώματος χωρίς πόδια.

Για να διερευνήσουν κατά πόσο η θεωρία τους ήταν σωστή, ο καθηγητής David Polly από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και ο Jason Head από το πανεπιστήμιο Νεμπράσκα-Λίνκολν στις ΗΠΑ, εξέτασαν τις περιφερειακές διαφορές στα σχήματα μεμονωμένων σπονδυλικών οστών σε φίδια, σαύρες, αλιγάτορες και ποντίκια.

«Τα ευρήματά μας αλλάζουν τη σειρά των εξελικτικών γεγονότων» ανέφερε ο Dr Polly. «Δεν έχασαν τα φίδια περιοχές του σώματός τους εξαιτίας των εκφράσεων του γονιδίου Hox, αλλά αντίθετα τα θηλαστικά και τα πτηνά ανέπτυξαν ανεξάρτητα ξεχωριστές περιοχές, αυξάνοντας τη συνήθη έκφραση Hox που μοιράζονταν με τα αρχικά αμνιωτά».