Μια μοναδική συνάντηση είχε την ευκαιρία να ζήσει ένας δύτης στα ανοιχτά των Αζόρων στην Πορτογαλία: ο Reinhard Mink βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με μία δεκαπεντάμετρη φάλαινα «Σέι», μία από τις ταχύτερες στον κόσμο, που φτάνει σε ταχύτητα τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Αντί να πανικοβληθεί και να το βάλει στα πόδια, αναφέρει η Daily Mail, ο Mink κοίταξε τη φάλαινα κατά πρόσωπο και έπιασε τη φωτογραφική του μηχανή.

Ο έμπειρος Γερμανός δύτης περιέγραψε τη συνάντηση ως ιδιαίτερη και συναρπαστική. «Το να βρεθείς τόσο κοντά με μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες φάλαινες στον κόσμο δεν συμβαίνει συχνά. Ακόμα κι αν είσαι τυχερός και δεις μια, είναι πολύ σπάνιο να βρεθείς τόσο κοντά της», τόνισε.

«Την κοίταξα κατάματα και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Αυτό το συναίσθημα για δύο διαφορετικά είδη που προσπαθούν να καταλάβουν το ένα το άλλο είναι αξιοσημείωτο, ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή».

Ο Mink εργαζόταν με τους συνεργάτες του για ένα ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις σπερμοφάλαινες όταν έμαθε πως είχε εντοπιστεί φάλαινα Σέι στην περιοχή.

Με άδεια από την κυβέρνηση βούτηξαν και εντυπωσιάστηκαν όταν βρέθηκαν μια ανάσα από τη φάλαινα.

«Προσπαθήσαμε να μείνουμε ήρεμοι και να μην κάνουμε καμία ξαφνική ή απότομη κίνηση. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν που η φάλαινα έδειξε ενδιαφέρον για μας και ήρθε πολύ κοντά μας», αφηγήθηκε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τη φάλαινα με το σκάφος για έξι ώρες. «Οι φωτογραφίες που βγάλαμε είναι μοναδικές- ήταν εμπειρία ζωής», πρόσθεσε.

Ο Mink και οι συνεργάτες του δεν είναι οι μόνοι δύτες που βρέθηκαν πρόσφατα σε κοντινή απόσταση με ένα μεγάλο πλάσμα της θάλασσας.

Ο φωτογράφος Reinhard Dirscherl και η σύζυγός του Daniela βρέθηκαν σχεδόν μέσα στο… στόμα φαλαινοκαρχαριών που έτρωγαν στα ανοιχτά της Ινδονησίας.

Το ζευγάρι πήδηξε στο νερό την ώρα του φαγητού και ο Dirscherl μίλησε για μια ευκαιρία που δεν άντεχε να χάσει.