Εννιά νέα είδη χρωματιστών αραχνών, δενδρόβιες ταραντούλες, ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία. Τέσσερις εξ αυτών ανήκουν σε ένα μυστηριώδες είδος που οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί.

Τα τελευταία αυτά ευρήματα μαρτυρούν ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα για την πανίδα των τροπικών δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία, ένα οικοσύστημα που απειλείται σοβαρά από την ανθρώπινη παρέμβαση.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι υπήρχαν μόλις επτά είδη στην περιοχή, ενώ τώρα γνωρίζουμε την ύπαρξη δεκαέξι» ανέφερε ο Dr Rogério Bertani, ειδικός στις ταρατούλες, από το Ινστιτούτο Butantan του Σάο Πάολο.

Δενδρόβιες ταραντούλες υπάρχουν επίσης στην Ασία, την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Dr Bertani ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις νέες ταραντούλες ανήκουν στο είδος Typhochlaena, που οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε πια. Άλλες ανήκουν στο είδος Pachistopelma bromelicola. Αυτές ζουν σε ένα είδος φυτού που συγκρατεί νερό στη βάση των φύλλων του.

Ένα ακόμη, το είδος Iridopelma katiae, εντοπίστηκε μέσα σε παρόμοια φυτά, σε βουνοκορφές όπου είναι σπάνια η βλάστηση με δέντρα.

Σύμφωνα με τον Dr Bertani το γεγονός ότι τα νέα αυτά είδη είναι χρωματιστά, συνιστά ακόμη ένα παράγοντα κινδύνου γι΄ αυτά καθώς καθίστανται ενδιαφέροντα για «κατοικίδια».