Η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα στην ινδική πρωτεύουσα, μετά τη χρήση πυροτεχνημάτων για τους εορτασμούς του Diwali και παρά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί με δικαστική απόφαση.

Οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα αντικρίζοντας το Δελχί κρυμμένο κάτω από πέπλο τοξικής ομίχλης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας είχε περιορίσει τις ώρες που επιτρέπονταν τα πυροτεχνήματα σε μόνο δύο ώρες, τη νύχτα, ωστόσο η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά εφαρμόστηκε.

Το Diwali, η πιο σημαντική ινδουιστική γιορτή στον βορρά της Ινδίας, γιορτάζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, όπως εξηγεί το BBC.

Τα επίπεδα μικροσωματιδίων- PM 2.5- που εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, έφτασαν τα 999 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε μερικά σημεία της πόλης.

Όπως έγραψε στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Δελχί, η μέτρηση ποιότητας του αέρα εκτοξεύτηκε στο 526, ανεβάζοντας τη ρύπανση στην κατηγορία «πολύ σοβαρή» κι αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ανακοινώσει πως ήθελε να δοκιμάσει αν η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων θα έκανε διαφορά στην ποιότητα του αέρα του Δελχί, που κατατάσσεται μεταξύ των πόλεων με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.

Παρά τους περιορισμούς και το «χρονοδιάγραμμα» των δύο ωρών, τη νύχτα της γιορτής, οι κάτοικοι του Δελχί συνέχιζαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα μέχρι πολύ αργά.