Μία από τις πιο διαχρονικές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας για φαγητό και ποτό, του Ψυρρή πάντα θα αποτελεί σταθερή επιλογή για μεζεδοκαταστάσεις με την παρέα. Και ενώ τα καινούρια στέκια τα τελευταία χρόνια δίνουν όλο και πιο έντονα το παρών, υπάρχουν και οι διαχρονικές στάσεις που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να κάνετε.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή (Σαρρή 22), μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Ατλαντικός

Μεζεδπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Νικήτας

Ταβέρνα Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Οινοπωλείον

Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινομαγειρεία στου Ψυρρή (Αισχύλου 12), που λειτουργεί από το 1928. Το Οινοπωλείον τιμά ιδιαιτέρως την σπιτική κουζίνα και σερβίρει πιάτα μαγειρεμένα με περισσό μεράκι. Αγαπά το καλό κρασί, το οποίο παράγουν οι ιδιοκτήτες του, και διαθέτει κελάρι, όπου μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε για το σπίτι. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα γιαννιώτικη κασόπιτα, απάκι με θυμάρι, χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, κοψίδια χοιρινού λαιμού.