Για να περάσετε καλά κατά την έξοδό σας στο κέντρο, εκτός από την καλή παρέα, θα χρειαστεί να έχετε και γευστικούς μεζέδες, ανεπιτήδευτους και μερακλίδικους για να συνοδέψετε το τσιπουράκι ή το ουζάκι σας. Και αυτούς σίγουρα θα τους βρείτε στα στέκια που ακολουθούν παρακάτω στο κέντρο της Αθήνας.

Το Ουζερί του Λάκη

Οι συστάσεις, τουλάχιστον για τους μερακλήδες της πόλης, είναι περιττές. Το ουζερί του Λάκη δίπλα ακριβώς στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι ένα ανεπιτήδευτο, παρεΐστικο στέκι που αποτελεί σταθερή αξία εδώ και χρόνια. Την τιμητική τους εδώ έχουν τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, τα γευστικά μαγειρευτά και η αυθεντική ρακή από την Κρήτη.

Σβούρα

Μεζέδες στη Σβούρα

Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Κουκάκι, η Σβούρα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Δράκου (νο 8) και αποτελεί ιδανική επιλογή για καφέ, ρακές και μεζεδάκια. Αντιπροσωπευτικός «εκπρόσωπος» της φιλοσοφίας των καφενείων «νέας εποχής», διαθέτει φιλική ατμόσφαιρα, εξαιρετικό καφέ και γευστικές προτάσεις που συνοδεύουν ιδανικά τα εκλεκτά, ελληνικά αποστάγματα.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Ένα από τα πιο παλιά γευστικά στέκια επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38), στα Εξάρχεια, που έχει συνδυάσει το όνομά του με το παρελθόν της περιοχής. Η Λέσβος, το μεζεδοπωλείο που λειτουργεί για περισσότερο από 50 χρόνια. Νόστιμοι ουζομεζέδες που μεταφέρουν στο όμορφο νησί του Αιγαίου και μια ατμόσφαιρα θαλπωρής παλιακιά, που, ωστόσο, αξίζει να βιώσει ακόμη και ο πιο μοντέρνος γευσιγνώστης. Κεφτεδάκια και κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος παστός από τον ιδιοκτήτη, φάβα με κρεμμύδι, χταπόδια στα κάρβουνα και σουπιές, φρέσκο καλαμάρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης στα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Κι αν δεν προλάβετε θα το κάνετε την επόμενη φορά, καθώς αν βρεθείτε έστω και μία φορά εδώ σίγουρα θα επιλέγετε η Λέσβο ξανά και ξανά για τους σπιτικούς της μεζέδες.

Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Αθηναϊκόν

Γαύβρος παστός στο Αθηναϊκόν

Ιστορικό ουζερί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, λίγο πριν την Ομόνοια, που λειτουργεί από το 1932. Αγαπημένο στέκι για αρκετούς πολιτικούς αλλά και καλλιτέχνες (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.α.), διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε παραδοσιακούς ουζομεζέδες, οι οποίοι το έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και όχι μόνο. Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά από τις γευστικές επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε. Το νεότερο αδερφάκι του βρίσκεται στη Μητροπόλεως από το 2013.