Όταν πρόκειται για το Μεταξουργείο, αβίαστα στο μυαλό μας έρχονται τα γευστικά στέκια που τα τελευταία χρόνια καθιέρωσαν την περιοχή σε γαστρονομικό προορισμό της πόλης.

Ακολουθούν τέσσερις γευστικές διευθύνσεις, λοιπόν, που έχουν αναδείξει την περιοχή σε σημείο αναφοράς για νόστιμους μεζέδες με την παρέα.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.

Μυκηνών Γωνία

Οικονομικό μεζεδοπωλείο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου (νο 97) που ξεχωρίζει για τις άκρως value for money τιμές και τους σπιτικούς μεζέδες που σερβίρει στους θαμώνες του. Η ρετρό ατμόσφαιρα και το φιλικό περιβάλλον στα συν. Βγάζει τραπέζια στην πεζοδρομημένη πλατεία ακριβώς μπροστά του με το κλίμα να γίνεται παρεΐστικο.

Korova

Με όνομα εμπνευσμένο από το αγαπημένο στέκι των πρωταγωνιστών της ταινίας του Κιούμπρικ, «Το κουρδιστό πορτοκάλι», το Korova (Κεραμεικού 93-95) είναι ένα σύγχρονο καφενείο που καλεί τους λάτρεις της γειτονιάς για πρωτότυπους μεζέδες και τσίπουρο από την Καρδίτσα. Ο χώρος του φέρνει στο νου εικόνες από γειτονιές της Αθήνας του ’50, ενώ ξεχωρίζει για την χαλαρή ατμόσφαιρα και το φιλικό του περιβάλλον.

Πυρολίκι

Έχει κάτι από νησί η όμορφη αυλή αλλά και η ατμόσφαιρα αυτού του μεζεδοπωλείου στη Μεγάλου Αλεξάνδρου (νο 117) και δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο γευστικό στέκι στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης δημιουργεί πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, αναλόγως την… έμπνευση.