Όταν πρόκειται για αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις η κρητική κουζίνα πάντα αποτελεί ιδανική επιλογή για γευστικές εξόδους που μένουν αξέχαστες.

Τρία μεζεδοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας μυούν στα μυστικά της αξεπέραστης αυτής κουζίνας, μεταφέροντας έστω και νοητά μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα της Κρήτης στο αγαπημένo μας νησί.

Το Λαΐνι

Αυθεντικό κρητικό καφενεδάκι σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού (Αρτεμισίου 40), που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Το Λαΐνι (που σημαίνει μικρή πήλινη στάμνα) ανοίγει από νωρίς για να σας καλημερίσει με καφέ, ενώ αργότερα σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη. Δοκιμάστε ντολμαδάκια, χοχλιούς, αυγά με στάκα και σφακιανόπιτα. Μέσα σε όλα θα λατρέψετε και το ρακόμελό τους.

Η Κρήτη

Το οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, αποτελεί κοινό μυστικό για τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας. Με 30 χρόνια λειτουργίας, φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και αποδίδει την επιτυχημένη λειτουργία του στις εποχιακές πρώτες ύλες, τον σεβασμό στην ποιότητα και τις ισορροπημένες τιμές. Ενημερωμένη ποικιλία σε κρητικά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα, κρεατικά και ψαρικά.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 48), που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– και τον εξωτερικό χώρο νόστιμοι κρητικοί μεζέδες γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.