Πεζόδρομοι, αυλές και γενικότερα ανοιχτοί χώροι αυτές τις ημέρες, και κυρίως τα βράδια, έχουν την τιμητική τους. Ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία με τραπεζάκια έξω ενδείκνυνται για παρεΐστικες μεζεδοκαταστάσεις τα καλοκαιρινά βράδια που σε λίγο ξεκινούν.

Δείτε σε ποιες περιοχές της Αττικής θα βρείτε πέντε από αυτά και αν κανονίσετε γευστικό έξοδο με τους φίλους συμπεριλάβετέ τα στις επιλογές σας.

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα (Διοσκούρων 13) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Φίλεμα

Καθιερωμένη στάση στον πεζόδρομο της Ρόμβης (νο 9), για μεζεδάκια από την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Προτάσεις με βάση το κρέας (κυρίως) αλλά και πιάτα ημέρας, για τους μερακλήδες του κέντρου. Κεφτεδάκια Φίλεμα, παστουρμαδόπιτα, πικάντικο λουκάνικο, χοιρινά μπριζολάκια στις επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής (Μοσχονησίων 2-4), αποτελεί αγαπημένο στέκι των λάτρεων της κρητικής κουζίνας. Αγνές πρώτες ύλες από την Μεγαλόνησο χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιάτων εμπνευσμένων από αυτή. Δοκιμάστε απάκι, αρνί οφτό, ντάκος, αυγά με στάκα και τέλειες πατάτες τηγανητές. Αυθεντική κρητική ρακή προσφέρεται για καλωσόρισμα.

Λεμονόκηπος

Σε ένα αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 σας υποδέχεται ο Λεμονόκηπος (Αγίας Τριάδας 11), το πιο φημισμένο και καθιερωμένη γευστικό στέκι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας υπέροχος χώρος με μια ελαφρά country style αισθητική και μια σπιτίσια ζεστασιά που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις γίνεται το «σκηνικό» για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Μεζεδάκια όλων των ειδών, δροσιστικά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και κυρίως με βάση τους το κρέας γίνονται ανάρπαστα. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στον πανέμορφο… λεμονόκηπό του!