Μία από τις πιο αγαπημένες και γραφικές αθηναϊκές γειτονιές, μας δίνει έξι νόστιμους λόγους για να την επιλέξουμε ξανά.

Τίμια μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά μαγειρεία, μοντέρνοι κρητικοί καφενέδες συγκαταλέγονται στους γευστικούς πειρασμούς που αξίζει να ανακαλύψει κανείς στα Πετράλωνα.

Βόλτα

Καθαρές γεύσεις συνδυασμένες υπέροχα και ισορροπημένες με τον ιδανικότερο τρόπο. Η Βόλτα είναι ένα από τα πιο τίμια μεζεδοπωλεία στα Πετράλωνα, με value for money φιλοσοφία που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Πιάτα με επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της Ελλάδας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Συκώτι με μήλο, καβουρμάς με πουρέ φασολάδας. Στα συν η πρόσχαρη και ευγενική εξυπηρέτηση, από τα σημεία αναφοράς του.

Περιβολάκι

Συνεργατικό καφενείο, σε μία από τις ωραιότερες κρυφές πλατείες στην Πλατεία Ηούς, στα Κάτω Πετράλωνα. Λιτός χώρος και ζεστό- φιλόξενο περιβάλλον, όπως θα περίμενε κανείς από το στέκι της γειτονιάς του. Ό,τι πρέπει δηλαδή για χαλαρές στιγμές. Ψαγμένα μεζεδάκια, γλυκόπιοτο κρασί, φρέσκια μπύρα και βιολογικός καφές –όλα σε άκρως οικονομικές τιμές.

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– απολαμβάνουμε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι

Οινομαγειρείο Πλατεία

Στην αγαπημένη Πλατεία Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα, το ομώνυμο οινομαγειρείο αποτελεί αγαπημένο στέκι της γειτονιάς. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τα διαθέσιμα υλικά –θα βρείτε από κλασικά λαδερά μέχρι μοσχαράκι σοφρίτο και κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι. Τα πιάτα ημέρας αναγράφονται στο μαυροπίνακα. Στα συν το καλό κρασί και οι προσιτές τιμές. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπεζάκια έξω.

Alice Cakewitch

Ένα στέκι, βγαλμένο λες από παραμύθι, που λειτουργεί με την φιλοσοφία του cupcake shop- cafe στα Πετράλωνα (Ιούς 40-421). Πληθώρα σε γλυκές δημιουργίες ανάμεσα σε cupcakes, muffins και layer cakes, που συνδυάζουν με τον πιο δελεαστικό τρόπο τον καφέ.