Απολαυστικές και πλούσιες μακαρονάδες που δεν αφήνουν άλλα περιθώρια επιλογής βάζουν σε γευστικό πειρασμό μακαρονάδες και μη της πόλης.

Για μια έξοδο, λοιπόν, με άρωμα… Ιταλίας και τις γευστικές προτάσεις της στο πιάτο σας δεν έχετε παρά να προτιμήσετε τα εστιατόρια που ακολουθούν και να μυηθείτε στα νόστιμα γαστρονομικά μυστικά της κουζίνας της γείτονος χώρας.

Lollo’s Atene

Το πιο διάσημο ιταλικό εστιατόριο της Αντιπάρου (και των Κυκλάδων γενικότερα) εδώ και λίγους μήνες δίνει το παρών και στην Αθήνα, με το νέο εστιατόριο Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι) να έχει προστεθεί στο δυναμικό του Χαλανδρίου. Στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο της δεκαετίας του ’50 και σερβίρει την πιο απολαυστική, ιταλική πίτσα στην πόλη.

Εκτός από τις περίφημες πίτσες του, pinse» όπως τις αποκαλούν (το ρήμα pinsere στα ιταλικά σημαίνει πιέζω), διαθέτει και νόστιμες επιλογές σε ζυμαρικά, απλά και φρέσκα δικής τους παραγωγής, καθώς και προτάσεις για τους λιλιπούτειους επισκέπτες του.

Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα.

Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails. Ταλιατέλες με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, σπαγγέτι ραγού από φρέσκα ψάρια, με φρέσκια τομάτα και κρασί και ταλιολίνι με αυγοτάραχο, σάλτσα prosecco και ξύσμα λεμονιού στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Αλ3ξ-The Fresh Pasta Bar

Η νέα άφιξη στο Κολωνάκι, και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Δεξαμενής, συστήνει το κοινό της πόλης στην street food εκδοχή των ζυμαρικών. Πρόκειται για ένα pasta bar με χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά και διάφορες σάλτσες που ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό μακαρονά.

Με ανοιχτή κουζίνα, σε καθημερινή βάση εδώ προετοιμάζονται τα φρέσκα ζυμαρικά και οι σπιτικές σάλτσες, κυρίως από ελληνικά προϊόντα. Λειτουργεί με τη φιλοσοφία self service. Μικρή κάρτα με λίγες προτάσεις, οι οποίες ανανεώνονται αναλόγως τις εποχιακές πρώτες ύλες.

Italida

Με όνομα που παραπέμπει στην Ιταλία, το Italida στον Πειραιά (Φιλελλήνων 9),  κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο με τον υπέροχο χώρο και την ατμόσφαιρά του, όσο και με την κουζίνα του. Φινετσάτο περιβάλλον που θυμίζει παλιό αρχοντικό, με μοντέρνες πινελιές που το φέρνουν στο σήμερα.

Το μενού υπογράφει ο σεφ Κώστας Τσίγκας, που τιμά ιδιαιτέρως τις τοπικές, γαστρονομικές παραδόσεις της γείτονας χώρας και έχει δημιουργήσει εμπνευσμένα πιάτα. Ανάμεσά τους και τα ζυμαρικά με τον κατάλογο να διαθέτει μια ενημερωμένη γκάμα για όλα τα γούστα.

Frankie

To Frankie στο Κολωνάκι (Σκουφά 42) ακολουθεί το ύφος των εστιατορίων «Little Italy» στη Νέα Υόρκη και έχει όνομα εμπνευσμένο από τον Frank Sinatra. Η κουζίνα του αναδίδει αρώματα από την Κεντρική Ιταλία, ενώ είναι πιστό στη φιλοσοφία farm-to-table και την ποιότητα του ομίλου εστιατορίων Νice’n’Εasy.

Το μενού του αποτελείται από διάφορα ιταλικά snacks, antipasti, φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, κρεατικά, ψωμί και πίτσες με προζύμι και βιολογικό αλεύρι και ευρεία γκάμα σε ελληνικά και ιταλικά κρασιά.

Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει ανοιχτή κουζίνα στην οποία φτιάχνονται τα φρέσκα ζυμαρικά μπροστά στους πελάτες. Δοκιμάστε κανελόνι στον ξυλόφουρνο με γέμιση από κοτόπουλο, πένες καλαμποκιού χωρίς γλουτένη με ρικότα, μπρόκολο και φρέσκια ντομάτα, μαύρο λιγκουίνι με καπνιστό σολομό σε ελαφριά κρέμα με φινόκιο.