Γευστικές προτάσεις βασισμένες σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που παραμένουν διαχρονικές αξίες και επιλογές, μιας κουζίνας από τις νοστιμότερες του κόσμου.

Μια μοντέρνα πινελιά και ένα πιο σύγχρονο «πείραγμα» προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στα πιάτα των γευστικών στεκιών που ακολουθούν, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον με τις τίμιες προτάσεις τους.

Βόλτα

Καθαρές γεύσεις συνδυασμένες υπέροχα και ισορροπημένες με τον ιδανικότερο τρόπο. Η Βόλτα είναι ένα από τα πιο τίμια μεζεδοπωλεία στα Πετράλωνα, με value for money φιλοσοφία που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Πιάτα με επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές και ιδωμένα στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Μύδια σαγανάκι με καυτερή πράσινη πιπεριά, φινόκιο και αρωματικά βότανα με σάλτσα μουστάρδας κρασιού και φέτα, καβουρμάς με πουρέ φασολάδας, συκώτι με πράσινο μήλο, χοιρινό μαγειρεμένο με κεδρόμηλο, καγιανάς (αυγά μελωμένα σε φρέσκια σάλτσα ντομάτας με απάκι και φέτα) στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στα συν η πρόσχαρη και ευγενική εξυπηρέτηση, από τα σημεία αναφοράς του.

Ονειρία

Παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλανδρίου (Κολοκοτρώνη 8), σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα που το διακρίνει. Στεγασμένο σε ένα παλιό δίπατο σπίτι, διαθέτει μια όμορφη σάλα διακοσμημένη με αντίκες, καθώς και μια υπέροχη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το τραπέζι γεμίζει με κλασικούς, ελληνικούς μεζέδες με μοντέρνες πινελιές, παρασκευασμένους με μεράκι και αγνά προϊόντα –λουκουμάδες γεμιστοί με τραχανά και φέτα, φάβα με κρεμμύδια στιφάδο, πουγκάκια με μοσχαρίσιο κιμά και πάστα μελιτζάνας. Το μεζεδοπωλείο Ονειρία αποτελεί ιδανικό προορισμό για μεζεδοκατάσταση υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.

TranzistoRaki

Σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο του Αμαρουσίου (Αναβρύτων 6) μεταφέρει την φιλοσοφία των ισπανικών tapas bar στα ελληνικά δεδομένα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέρνο τσιπουράδικο όπου θα δοκιμάσετε ξεχασμένες, και μη, γεύσεις της ελληνικής κουζίνας παρασκευασμένες με εκλεκτές πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας, αναδεικνύοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές με ένα μοντέρνο twist.

Λεμονόκηπος

Σε ένα αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 σας υποδέχεται ο Λεμονόκηπος (Αγίας Τριάδας 11), το πιο φημισμένο και καθιερωμένη γευστικό στέκι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας υπέροχος χώρος με μια ελαφρά country style αισθητική και μια σπιτίσια ζεστασιά που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις γίνεται το «σκηνικό» για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Μεζεδάκια όλων των ειδών, δροσιστικά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και κυρίως με βάση τους το κρέας γίνονται ανάρπαστα. Δοκιμάστε λουκάνικο με σουσάμι σε πικάντικο καραμελωμένο μέλι, εκμέκ καγιανάς σε φύλλο κανταΐφι με παστουρμά, φέτα και φιστίκι Αιγίνης, πατάτες σαγανάκι με λιωμένο κασέρι, σουτζούκι, πορτοκάλι και τυροκαυτερή. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στον πανέμορφο… λεμονόκηπό του!

Ζωοδόχος Πηγή

Οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια (Ιωάννου Κατσούλη 77), που αν δεν το επισκεφτείς συστημένος σίγουρα δεν θα γνωρίζεις την ύπαρξή του. Παραδοσιακές γεύσεις που φέρνουν μνήμες από τα παλιά, με κάποιες μοντέρνες πινελιές ισορροπούν ιδανικά σε αναλογίες προσφέροντας στους θαμώνες του (πλέον) μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Δοκιμάστε τους περιζήτητους λαχανοντολμάδες, τις τηγανητές φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά και το συκωτάκι στα κάρβουνα.

Περιβολάκι

Συνεργατικό καφενείο, σε μία από τις ωραιότερες κρυφές πλατείες στην Πλατεία Ηούς, στα Κάτω Πετράλωνα (Πλατεία Ηούς). Λιτός χώρος και ζεστό- φιλόξενο περιβάλλον, όπως θα περίμενε κανείς από το στέκι της γειτονιάς του. Ό,τι πρέπει δηλαδή για χαλαρές στιγμές. Ψαγμένα μεζεδάκια, γλυκόπιοτο κρασί, φρέσκια μπύρα και βιολογικός καφές –όλα σε άκρως οικονομικές τιμές. Στα συν το χαμογελαστό και εξυπηρετικό προσωπικό.