Μαγειρεία, μπριζολάδικα, μπακαλοταβέρνες και ψαροταβέρνες βγαλμένες λες από άλλη εποχή, ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο μυώντας τους λάτρεις του φαγητού στις λιτές, απέριττες και ταυτόχρονα αυθεντικές γεύσεις τους.

Με εικόνα που σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις ταξιδέψει στο παρελθόν, λιγοστά τραπέζια και πιάτα, συνεχίζουν να τιμούν την ελληνική κουζίνα και να σερβίρουν γνήσιες γεύσεις, που παραμένουν διαχρονικές και κλασικές αξίες.

Δίπορτο

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη που μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το Δίπορτο, σημείο αναφοράς για τη γωνία Θεάτρου και Σωκράτους, όπου συναντάται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πραγματική εμπειρία για τον επισκέπτη του. Υπόγειο και με πρωταγωνιστές τα μεγάλα κρασοβάρελα που κοσμούν το χώρο, σερβίρει όσπρια, φρέσκο ψαράκι (ό,τι διαθέτει η αγορά), σούπες και αυθεντική χωριάτικη.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ψυχή της Ηπείρου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες.

Τα μπριζολάκια του Τέλη

Από τις πιο οικονομικές και φημισμένες επιλογές για νόστιμα μπριζολάκια στο κέντρο της πόλης. Το μπριζολάκια του Τέλη, στην Ευριπίδου, σερβίρουν με απλότητα και χωρίς πολυτέλειες καλοψημένα χοιρινά μπριζολάκια που γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Σωστό ψήσιμο, εμμονή στο ποιοτικό κρέας και λογικές τιμές στους παράγοντες που το έχουν μετατρέψει σε καθιερωμένο στέκι στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Τα Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο (Κανάρη 119), η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Φημισμένες και οι νόστιμες γαρίδες του. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τα ηνία από το 1985, διατηρώντας, ωστόσο, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου. Τα τελευταία, χρόνια, μάλιστα έχει προσθέσει και λιγοστά, μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις.

Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και οπωσδήποτε τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Διαβάστε το αφιέρωμα του newsbeast.gr στην μπακαλοταβέρνα το Ειδικόν.