Από τις τοπικές κουζίνας της χώρας που τιμά ιδιαιτέρως τις παραδόσεις της και μένει πιστή σε γεύσεις και τεχνικές που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Η κρητική κουζίνα τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο το κοινό, καθιερώνοντας ως μία από τις αγαπημένες του.

Στα κρητικά μεζεδοπωλεία που ακολουθούν θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεγαλόνησο και θα πιείτε αυθεντική, κρητική ρακή με τους… σύντεκνους!

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής (Μοσχονησίων 2-4), αποτελεί αγαπημένο στέκι των λάτρεων της κρητικής κουζίνας. Αγνές πρώτες ύλες από την Μεγαλόνησο χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιάτων εμπνευσμένων από αυτή. Δοκιμάστε απάκι, αρνί οφτό, ντάκο, αυγά με στάκα και τέλειες πατάτες τηγανητές. Αυθεντική κρητική ρακή προσφέρεται για καλωσόρισμα.

Ρακουμέλ

Ένα αυθεντικό ρακάδικο- ρακοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας (Εμμανουήλ Μπενάκη 71), που μυεί του θαμώνες του, πια, στην φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας. Ο ιδιοκτήτης του έχει καταγωγή από την Ιεράπετρα, ενώ στην κουζίνα η μητέρα του μαγειρεύει καθημερινά σπιτικές λιχουδιές. Αυθεντικά κρητικά πιάτα όπως γαμοπίλαφο, χοχλιοί μπουμπουριστοί, γίδα βραστή, σφακιανή πίτα με μέλι γίνονται ανάρπαστα. Πιείτε ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά από την Κρήτη.

Η Κρήτη

Το οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, αποτελεί κοινό μυστικό για τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας. Με 30 χρόνια λειτουργίας, το κρητικό ρακάδικο,  φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και αποδίδει την επιτυχημένη λειτουργία του στις εποχιακές πρώτες ύλες, τον σεβασμό στην ποιότητα και τις ισορροπημένες τιμές. Ενημερωμένη ποικιλία σε κρητικά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα, κρεατικά και ψαρικά.

Όξο Νου

Το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας στο κέντρο της Αθήνας. Το Όξο Νου (Εμμανουήλ Μπενάκη 63) τιμά ιδιαιτέρως τις παραδόσεις της κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες μόνο από την Μεγαλόνησο. Στα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε το Χανιώτικο μπουρέκι (με χειροποίητο ζυμάρι, κολοκύθι, πατάτα, κρητικά τυρά και δυόσμο), το τσιγαριαστό, τα καλιτσούνια και τα ντολμαδάκια.

Το Λαΐνι

Αυθεντικό κρητικό καφενείο σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού (Αρτεμισίου 40). Σας καλημερίζει από νωρίς το πρωί με καφέ, ενώ όσο περνάει η ώρα σερβίρει νόστιμους κρητικούς μεζέδες με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη.

Αυγά με στάκα, παραδοσιακή σφακιανόπιτα, σπιτικά ντολμαδάκια και χοχλιοί μπουμπουριστοί στα κρητικά πιάτα που σίγουρα θα δοκιμάσετε. Συνδυάστε με παγωμένη κρητική ρακή ή ρακόμελο. Συχνά θα συναντήσετε ζωντανή μουσικά με λαούτο και λύρα.