Μετρούν λίγα μόλις τετραγωνικά και διαθέτουν λιγοστά τραπέζια που μετριούνται στο χέρι! Τα γευστικά στέκια που ακολουθούν αν και μπορούν να χαρακτηριστούν και «τρύπες» κρύβουν μεγάλες γευστικές εκπλήξεις που κανείς δεν περιμένει. Αυθεντικές μπακαλοταβέρνες, μοντέρνα κρητικά καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και εξωτικά εστιατόρια αποδεικνύονται σε μικρούς θησαυρούς που πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε.

Ζωοδόχος Πηγή

Οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια (Ιωάννου Κατσούλη 77), που αν δεν το επισκεφτείς συστημένος σίγουρα δεν θα γνωρίζεις την ύπαρξή του. Οι καλοφαγάδες και όσοι γνωρίζουν από ποιοτικό φαγητό έχουν ανακαλύψει αυτό το γευστικό «διαμαντάκι» του Πειραιά, καθιερώνοντάς το ως στέκι για παρεΐστικες στιγμές. Παραδοσιακές γεύσεις που φέρνουν μνήμες από τα παλιά, με κάποιες μοντέρνες πινελιές ισορροπούν ιδανικά σε αναλογίες προσφέροντας στους θαμώνες του (πλέον) μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Δοκιμάστε τους περιζήτητους λαχανοντολμάδες, τις τηγανητές φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά και το συκωτάκι στα κάρβουνα. Σε καθημερινή βάση θα βρείτε ένα ή και περισσότερα πιάτα ημέρας, ενώ στον κατάλογό του υπάρχουν και κάποιες επιλογές από την ανατολίτικη και την λιβανέζικη κουζίνα. Αρωματικό χύμα κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών στα συν.

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και οπωσδήποτε τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Δείτε τι αποκάλυψε στο newsbeast.gr ο κύριος Αριστείδης, ο ιδιοκτήτης της ιστορικής μπακαλοταβέρνας του Πειραιά που κλείνει έναν αιώνα ζωής.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Μυστικό φαγάδικο στην οδό Σαρρή (στον αριθμό 22), σου Ψυρρή, που μαγειρεύει καθημερινά και κάτι διαφορετικό, αλλά πάντοτε σπιτικό. Μην σας ξεγελάσει η ταμπέλα στην είσοδο που γράφει «Αναψυκτήριο», ούτε το γεγονός ότι, περνώντας την πόρτα του, βρίσκεστε σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Διασχίστε άφοβα το διάδρομο έως ότου συναντήσετε το μικρό μαγειρείο με τα λίγα τραπεζάκια και τη σπιτική ατμόσφαιρα. Σερβίρει νόστιμα πιάτα σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 48), που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– απολαύστε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

Blue Bamboo

Μια εξωτική γωνιά σας περιμένει στα Άνω Πετράλωνα (Κυδαντιδών 24), που δεν είναι άλλη από το μικροσκοπικό Blue Bamboo. Η Ταϊλανδή σεφ Κουκάι δημιουργεί στην ανοιχτή κουζίνα λαχταριστά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, τα οποία σερβίρονται με value for money φιλοσοφία γι’ αυτό που προσφέρει στα λίγα τραπέζια του. Οι απλές στην παρασκευή, αλλά γευστικές και άκρως ενδιαφέρουσες γεύσεις του θα σας κάνουν να το μετατρέψετε σε στέκι σας κάθε φορά που η όρεξή σας τραβάει εξωτικά πιάτα.

Sushimou

Βρίσκεται στην Πλάκα (Σκούφου 6) και σερβίρει σούσι με ιαπωνικές καταβολές μόνο, καθώς ο ιδιοκτήτης του ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία για να μάθει την τεχνική του σούσι από τους ειδικούς. Το μενού βασίζεται σε ελληνικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας, ενώ συνοδεύεται ιδανικά από ιαπωνικό ουίσκι. Ο χώρος είναι λιτός και απέριττος και διαθέτει μία μπάρα με μετρημένα σκαμπό ολόγυρά του. Για να βρείτε να καθίσετε, καλό είναι να κάνετε κράτηση.