Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε μια Ρωσίδα που θεωρείται ύποπτη ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για «κρίσιμες εγκαταστάσεις» κατ’ εντολήν των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η FSB δεν κατονόμασε την υποδομή αυτή, αλλά το οπτικό υλικό από μια κάμερα ασφαλείας που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ελήφθη από την FSB δείχνει την ύποπτη να χρησιμοποιεί το κινητό της για να βιντεοσκοπήσει τον χώρο πέριξ ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην πόλη Ούλιχ της περιφέρειας Γιάροσλαβ, βορείως της Μόσχας.

Η γυναίκα φαίνεται ακολούθως να συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο της από ενόπλους άνδρες της FSB και από αστυνομικούς πράκτορες. Το Σάββατο δικαστήριο διέταξε την κράτησή της για δύο μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Baza, που κάποιες φορές δημοσιεύει υλικό από την FSB, έδωσε στη δημοσιότητα ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στην ύποπτη και σε έναν Ουκρανό φερόμενο συντονιστή, στα οποία η γυναίκα συμφωνεί να προσκομίσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες τοπικών σιδηροδρομικών γραμμών, γραφείων στρατολογίας και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Στα μηνύματα, την αυθεντικότητα των οποίων δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει το Reuters, η ύποπτη γράφει ότι θέλει ουκρανικά drones να επιτεθούν στα βάθη της Ρωσίας για να υπονομευθεί η υποστήριξη προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το άλλο πρόσωπο γράφει για την οργάνωση επιθέσεων με εκρήξεις σε όλη τη Ρωσία και λέει ότι στην περιφέρεια του Γιάροσλαβ υπάρχουν πολλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

«Θα τους ανατινάξουμε και θα τους κάνουμε κομματάκια ώστε η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της (από την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας) Μπαχμούτ», γράφει το μη ταυτοποιημένο πρόσωπο.

Σε ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει ότι συνέλαβε την γυναίκα «η οποία, έπειτα από οδηγίες των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, συνέλεξε και μετέδωσε πληροφορίες σχετικά με μια από τις κρίσιμες υποδομές της περιφέρειας Γιάροσλαβ με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης».

Η FSB ανακοίνωσε ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εις βάρος της γυναίκας με κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και επτά χρόνια. Δεν έγινε άμεσα γνωστό αν η γυναίκα δήλωσε αθώα ή ένοχη. Η σύλληψή της πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, μια κομβική γραμμή εφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο. Η Ρωσία έχει συλλάβει αρκετούς υπόπτους για δολιοφθορά που φέρεται ότι βοηθούν την Ουκρανία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στο Κίεβο.