Τεράστια είναι η καταστροφή από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία και σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεθάφτηκαν τα κρανία στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πλάνα που δεν έχει εξακριβωθεί η εγκυρότητα τους κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ενώ η είδηση αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Guardian, ειδικοί θεωρούν ότι τα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχη που έγινε πριν 80 χρόνια στην περιοχή γύρω από τη Νικόπολη και την Καμιάνκα-Ντνιπρόβσκα.

Η κατάσταση στο φράγμα

Ο επικεφαλής της ομάδας αποναρκοθέτησης, Oleksandr Chechko, είπε ότι η στάθμη του νερού στην τοποθεσία έχει πέσει κατά περίπου τέσσερα μέτρα.

Επίσης, ανέφερε ότι το χτύπημα στο φράγμα έγινε πιθανώς από πύραυλο S-300 της σοβιετικής εποχής. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν αποτρέπει τις αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Ουκρανίας για το ποια μεριά φέρει την ευθύνη.

Με βάση το πρακτορείο Reuters, αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες, ακόμη και τώρα, οπότε είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν πρόκειται για ουκρανικό σαμποτάζ, ή ρωσική ανατίναξη για να σταματήσει η ουκρανική αντεπίθεση.