«Οργή λαού» στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Το απεργιακό κύμα συνεχίζεται, όπως συνεχίζουν και οι δρόμοι στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις να θυμίζουν πεδίο μάχης, αλλά και σκουπιδότοπους, αφού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απέχουν των καθηκόντων τους.

Όπως αναφέρει το Euronews, οι διαδηλωτές έχουν βαφτίσει την 23η Μαρτίου «Μαύρη Πέμπτη» κι ετοιμάζονται για νέα κλιμάκωση. Λιμάνια, διυλιστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, μεταφορές και σχολεία βάζουν απεργιακό λουκέτο, καθώς η κίνηση Μακρόν να περάσει τη μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα τους εξοργίζει περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω. Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η δρομολογημένη αύξηση κατά δύο έτη του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα περάσει, ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος στη δημοφιλία του.

«Σας λέω υπεύθυνα, δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου. Ούτως ή άλλως δεν μπορώ συνταγματικά, όμως ανάμεσα στο βραχυπρόθεσμο δημοσκοπικό όφελος και το καλό της χώρας, επιλέγω το εθνικό συμφέρον. Κι αν γι’ αυτό χρειάζεται να χάσω σε δημοφιλία, μπορώ να το αντέξω», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μακρόν.

Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Είπε ακόμη ότι θέλει την επανάληψη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όταν θα έχει μειωθεί η ένταση.

Από την πλευρά τους, συνδικάτα και αντιπολίτευση επιμένουν στην απόσυρση των μέτρων και τονίζουν πως και κατά τη «Μαύρη Πέμπτη» θα βρεθούν στο πλευρό των διαδηλωτών προκειμένου να το καταφέρουν. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μακρόν, σημείωσε πρόκειται για «κούφια λόγια (…) προς το παρόν υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική σύγκρουση, μία κρίση της δημοκρατίας, μία κοινωνική κρίση».

Η κινητοποίηση της Πέμπτης ξεκίνησε με αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, λιμανιών, οδικών αρτηριών, αεροπορικών μεταφορών, του τομέα του φυσικού αερίου και των πανεπιστημίων.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει για τη σημερινή ημέρα από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των πτήσεών τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% από τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Τα λιμάνια της Μασσαλίας και της Βρέστης είναι τελείως αποκλεισμένα με απόφαση του συνδικάτου CGT.

Η γαλλική εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το ένα τρίτο των τοπικών τρένων εξπρές. Η κυκλοφορία του παρισινού μετρό αναμένεται να είναι «πολύ διαταραγμένη», όπως ανακοινώθηκε, ενώ η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα.