Διάσημοι καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί ένωσαν τις φωνές τους, ζητώντας από την κυβέρνηση του Ιράν να απελευθερώσει την Ιρανή Σακινέ Μοχαμαντί Αστιανί που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της.

Με κοινή δήλωσή τους, οι 80 διάσημες προσωπικότητες απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση του Ιράν να αφήσουν ελεύθερους την Αστιανί, το γιο της Σατζάντ Γκαντερζάντε και το συνήγορο της, Τζαβίντ Χουτάν Κιαν. Ανάμεσά τους, ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο τραγουδιστής Στινγκ και ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ο αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ και ο νιγηριανός κάτοχος του βραβείου νόμπελ για τη λογοτεχνία, Ουόλε Σογίνκα.

Η ποινή της Αστιανί να λιθοβολιστεί για μοιχεία, η οποία είναι το μόνο έγκλημα που επιφέρει τέτοια ποινή σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, που ισχύει στο Ιράν, έχει ανασταλεί νωρίτερα εφέτος, αλλά η ίδια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πιθανότητα της εκτέλεσης δι’ απαγχονισμού για τη συνέργεια της στη δολοφονία του συζύγου της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει την ποινή «βάρβαρη», το Βατικανό απηύθυνε έκκληση για επιείκεια και η Βραζιλία, η οποία προσπάθησε να μεσολαβήσει στη διαμάχη του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του, προσέφερε άσυλο στην Αστιανί.