«Δεν μπορεί κάποιος να γεννηθεί με πέος χωρίς να είναι άνδρας» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι γυναίκα και τρανς γυναίκα, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που έχει ανοίξει μετά το «μπλόκο» της Διεθνούς Ομοσπονδιακής Κολύμβησης (FINA) στους διεμφυλικούς αθλητές που έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία από το να αγωνίζονται σε γυναικεία αγωνίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η FINA ανακοίνωσε ότι αλλάζει την πολιτική της, ώστε οι διεμφυλικές γυναίκες να μπορούν να αγωνίζονται στα γυναικεία αγωνίσματα της οργάνωσης μόνο αν έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ερωτηθείς για το μπλόκο της FINA, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Δεν το έχω μελετήσει διεξοδικά αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να διαφωνήσω», θέση στην οποία επέμεινε και αφότου δημοσιογράφοι του ανέφεραν επιγραμματικά το σκεπτικό της Ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς αν μια γυναίκα μπορεί να γεννηθεί με πέος, εν μέσω συζήτησης σχετικά με την ανατομία και το φύλο, ο Τζόνσον υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Όχι χωρίς να είναι άνδρας, αυτή είναι η άποψή μου σχετικά με αυτό».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρουάντα, ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι γυναίκα και τρανς γυναίκα.

Αφού το σκέφθηκε για λίγο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, είπε: «Ναι, κοιτάξτε, είναι πολύ, πολύ σημαντικό ως κοινωνία να δείχνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση για όλους τους άλλους. Πάντα παλεύω γι’ αυτό και το υπερασπίζομαι».

«Όταν αρχίζεις να περνάς από τα ζητήματα σεξουαλικότητας στα ζητήματα φύλου, δημιουργούνται κάποια θέματα. Νομίζω ότι έχω μιλήσει ξανά για τις τρεις ανησυχίες που είχα στο παρελθόν. Έχουν να κάνουν με την ηλικία στην οποία μπορείς να θεωρηθείς ικανός για τη μετάβαση, το ζήτημα των ασφαλών χώρων για τις γυναίκες και τις δυσκολίες που προκύπτουν σε αθλητικούς αγώνες. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι» κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.