Η Ρωσία ανακοίνωσε πως δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο διηπειρωτικός πύραυλος «Satan II», τον οποίο χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το «ισχυρότερο πυρηνικό όπλο του πλανήτη» σε δηλώσεις που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Reuters ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Βίντεο με την δοκιμή:

Με βάση το πρακτορείο, η Δύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ανησυχεί, καθώς ναι μεν γνώριζε για την δοκιμή που ήταν προγραμματισμένη καιρό, αλλά προβληματίζεται για την συγκυρία, καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημειώνεται, ότι ο πύραυλος κανονικά ονομάζεται RS-28 Sarmat, όμως απέκτησε το παρατσούκλι «Satan II» από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καθώς είναι 200 τόνων, έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Μάλιστα, η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει τον πύραυλο, ώστε να φέρει περισσότερες κεφαλές ο καθένας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congressional Research Service).