Με πόλη… φάντασμα μοιάζει η Σανγκάη. Το αυστηρό lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με κορονοϊό που έχει επιβληθεί έχει οδηγήσει σε απόγνωση και απελπισία τους κατοίκους της, ενώ η ανησυχία για τις δυστοπικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντείνεται στην παγκόσμιο κοινότητα.

Σύμφωνα με χρήστες των social media, που κυκλοφορούν βίντεο στο Twitter, οι αρχές της Κίνας φέρεται να σκοτώνουν τα κατοικίδια ασθενών με κορονοϊό. Σε αυτά διακρίνονται άτομα με ειδικές στολές να συγκεντρώνουν τα κατοικίδια μέσα σε μεγάλες σακούλες, ενώ άλλα τα χτυπούν μέχρι θανάτου.

Άλλα σοκαριστικά βίντεο δείχνουν άτομα με προστατευτικές στολές να μαζεύουν κατοικίδια από τους δρόμους της πόλης με βίαιο τρόπο. Γάτες έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες, κάποιες μάλιστα είναι ζωντανές.

Η οργή που επικρατεί στη πόλη της Κίνας είναι τεράστια, καθώς πληθαίνουν επίσης οι αναφορές για αυτοκτονίες λόγω της καραντίνας, ενώ ορισμένοι άρχισαν να ουρλιάζουν από τα παράθυρά τους, αντιδρώντας στα μέτρα.

Τις ύστατες ώρες, νέες εικόνες χάους από την Σανγκάη βγαίνουν στη δημοσιότητα. Οι αρχές φέρεται να αρπάζουν κυριολεκτικά άτομα μέσα από το σπίτι τους, γιατί δεν έκαναν τεστ, με στόχο να τα στείλουν σε στρατόπεδα καραντίνας.

Με βάση και πάλι βίντεο που έχουν κατακλύσει το Twitter, εμφανίζονται άτομα να εισβάλουν στα σπίτια για να απομακρύνουν άτομα με κορονοϊό, ή όσους δεν έχουν κάνει τεστ. Μάλιστα, φέρεται ότι από τις αρχές δεν ξεφεύγουν ακόμη και όσοι έχουν αρνητικό τεστ, ή μένουν μόνοι τους.

Την απελπιστική κατάσταση που βιώνει περιέγραψε στην ΕΡΤ η Ελένη Οικονόμου, μία Ελληνίδα κάτοικος Σαγκάης: «Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ στο συγκρότημα μας και όλες οι πολυκατοικίες έχουν εθελοντές. Οι εθελοντές βγάζουν τα πακέτα της ημέρας, τα οποία έχουνε φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης, διαλέγεις ότι θέλεις πληρώνεις τον εθελοντή και ο εθελοντής στέλνει τη μαζική παραγγελία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη Σαγκάη, μόνο ρομπότ σκυλιά κυκλοφορούν στους δρόμους και ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Όπως προσθέτει η κα Οικονόμου: «Ούτε στον κήπο του συγκροτήματος δεν μπορούμε να βγούμε. Στην αρχή ξέραμε ότι θα κρατήσει από την 1η του μήνα μέχρι και τις 5 Απριλίου κα ότι με βάση τα τεστ Covid που θα κάνουμε και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα παρθεί και η απόφαση αν θα συνεχιστεί το lockdown και για πόσο».

Την παρατεταμένη σιωπή στην πόλη σπάνε τα ουρλιαχτά των αγανακτισμένων κατοίκων από τα παράθυρα των πολυκατοικιών.

Drones τώρα πετούν πάνω από την Σαγκάη καλώντας από τα μεγάφωνα τους κατοίκους να συμμορφωθούν προς τους σκληρούς περιορισμούς.