Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, πόλης στη νότια Ουκρανία που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, αφηγήθηκε χθες Πέμπτη (31/3) από το Παρίσι πώς τον συνέλαβαν οι Ρώσοι στρατιώτες, στις 11 Μαρτίου και απηύθυνε έκκληση προς τους Γάλλους να αψηφήσουν την προπαγάνδα της Μόσχας.

«Βρισκόμουν σε ένα κέντρο κρίσης στη Μελιτόπολη, Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν υπό το πρόσχημα ότι χρηματοδοτούσα ένα εξτρεμιστικό ουκρανικό κόμμα, του οποίου εγώ δεν γνώριζα καν την ύπαρξη», δήλωσε ο Ιβάν Φεντόροφ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Με οδήγησαν στη φυλακή, σε ένα κελί όπου πέρασα πολλές ώρες χωρίς κανένα μέσο επικοινωνίας, Δεν μπορούσα καν να τηλεφωνήσω στους γονείς μου. Άκουγα κραυγές από βασανιστήρια από τα διπλανά κελιά», περιέγραψε.

Μετά την απαγωγή του Ιβάν Φεντόροφ, στις 11 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν στην απελευθέρωσή του.

Ο Φεντόροφ αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα: η ουκρανική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα, στις 16 Μαρτίου, ένα βίντεο να δείχνει τον Ζελένσκι να του μιλάει στο τηλέφωνο. Κατόπιν, στις 21 Μαρτίου, η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, επιφορτισμένη με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε την ανταλλαγή του με 9 Ρώσους κρατούμενους.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες με απήγαγαν για να δείξουν στους συναδέλφους μου τι μπορούν να κάνουν σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία», δήλωσε ο δήμαρχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας στα αγγλικά, αφότου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

Ο Φεντόροφ είπε επίσης πως έμαθε, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, ότι Ρώσοι στρατιώτες πήγαν στις οικίες εκπαιδευτικών στη Μελιτόπολη για να τους αναγκάσουν να υιοθετήσουν ρωσικά σχολικά προγράμματα.

«Θέλουν να επιβάλουν νέα προγράμματα στα σχολεία από την 1η Απριλίου», σημείωσε.

«Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί. Είναι επικίνδυνο τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία, την ώρα που η Μελιτόπολη βομβαρδίζεται καθημερινά».

Ο ίδιος κάλεσε τους Γάλλους να αψηφήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

«Η ρωσική προπαγάνδα λειτουργεί πολύ καλά και οι πολίτες της ΕΕ δεν κατανοούν τι συμβαίνει. Πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι πολύ μακριά (…). Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ένα πράγμα: εάν δεν είστε ενωμένοι για να μας βοηθήσετε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, ο πόλεμος θα φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».