Ένας πόλεμος έχει πολύπλευρες απώλειες και αυτές δεν έρχονται μόνο στο πεδίο των μαχών. Η οικονομία είναι ένα καθημερινό πεδίο μάχης και εργαζόμενοι σε εταιρείες ξένων συμφερόντων που κλείνουν (ή εξαναγκάζονται σε παύση λειτουργίας) στη Ρωσία βρίσκονται ξαφνικά επί ξύλου κρεμάμενοι.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο κολοσσός αλυσίδας γρήγορου φαγητού McDonalds η οποία, (αν και από τις τελευταίες εταιρείες στη Ρωσία που προχώρησε σε κάτι τέτοιο) παύει τη λειτουργία των καταστημάτων της στη χώρα, για αόριστο διάστημα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εδώ και μέρες δεκάδες βίντεο ανεβαίνουν στα social media και δείχνουν Ρώσους πολίτες να σπεύδουν για ένα τελευταίο μπέργκερ, δημιουργώντας τεράστιες ουρές, πριν τα καταστήματα βάλουν λουκέτο. Μάλιστα σε ένα από αυτά ένας άνδρας αλυσοδέθηκε στην πόρτα ενός καταστήματος διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο.

Εργαζόμενοι χορεύουν στην τελευταία τους βάρδια

Σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας, όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο, οι υπάλληλοι έχουν μόλις παραδώσει και την τελευταία παραγγελία και όλοι μαζί χορεύουν και τραγουδούν για την «τελευταία τους μέρα στη δουλειά». Στη Ρωσία λειτουργούν περίπου 850 καταστήματα McDonalds ενώ εκεί απασχολούνται περί των 62.000 υπαλλήλων.

Τις προηγούμενες ημέρες η αμερικανική εταιρία αντιμετώπιζε αυξανόμενη κριτική επειδή δεν ακολούθησαν την τακτική άλλων εταιρειών τροφίμων και ποτών να αποχωρήσουν από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο CEO της McDonald’s, Chris Kempczinski, ανέφερε ότι η σύγκρουση «προκάλεσε ανείπωτα βάσανα σε αθώους ανθρώπους» και πως «ακολουθούμε τον κόσμο στην καταδίκη της επιθετικότητας και της βίας και προσευχόμαστε για ειρήνη».

Τα McDonald’s σε μία ένδειξη καλής θέλησης προς τους χιλιάδες εργαζόμενούς της στη Ρωσία, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει κανονικά να καταβάλει τους μισθούς για όσο διάστημα τα καταστήματα θα έμεναν εκτός λειτουργίας.