Το 51% των γονιών στην Ευρώπη παραδέχονται ότι έχουν φωτογραφήσει περισσότερο τα πρωτότοκα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα της Nikon.

Σε μια έρευνα που κάλυψε 14 περιοχές στην Ευρώπη και τη Νότια Αφρική, οι Ισπανοί γονείς είναι πρώτοι στην κατάταξη όσον αφορά στη φωτογραφική προτίμηση. Το 70% των Ισπανών γονιών έχει τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες του μεγαλύτερου γιου ή της κόρης τους και ακολουθούν οι Ιταλοί με ποσοστό 68%. Οι γονείς στη Λιθουανία είναι οι πιο «δίκαιοι» καθώς μόλις πάνω από το ένα τρίτο (34%) δήλωσε ότι έχει φωτογραφήσει περισσότερο το μεγαλύτερο παιδί τους.

Αυτό το παρατηρούν και τα ίδια τα παιδιά καθώς πάνω από το ένα τρίτο (35%) των αδερφιών που ερωτήθηκε συμφωνεί ότι ο πρωτότοκος αδερφός ή αδερφή τους εμφανίζεται περισσότερο στο οικογενειακό άλμπουμ.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που αναφέρουν οι γονείς για την έλλειψη φωτογραφιών των μικρότερων παιδιών τους είναι η έλλειψη χρόνου (33%) και το γεγονός ότι δεν κατάλαβαν ότι είχαν φωτογραφήσει περισσότερο το πρωτότοκο παιδί τους παρά μόνο όταν ανέτρεξαν στις φωτογραφίες (34%). Επίσης, φαίνεται ότι οι πατέρες είναι πιο πιθανό να βαρεθούν τη λήψη φωτογραφιών των μελών που προστίθενται στην οικογένειά τους καθώς το 15% δήλωσε ότι οι φωτογραφίες καταλήγουν να είναι επαναλαμβανόμενες, σε σύγκριση με το 10% των μητέρων.

Ωστόσο, έρευνες που έγιναν με τη συμμετοχή πάνω από δεκαπέντε χιλιάδων ατόμων σε δεκατέσσερις περιοχές έδειξαν ότι οι πατέρες αποτελούν τον πιο δίκαιο από τους δύο γονείς, καθώς το 54% των μητέρων παραδέχθηκε ότι είχε φωτογραφήσει περισσότερο τα πρωτότοκα παιδιά τους, σε σύγκριση με το 48% των πατέρων. Φαίνεται ότι μεγαλύτερος δεν σημαίνει μόνο σοφότερος, αλλά και πιο δίκαιος. Πάνω από τους μισούς γονείς (53%) ηλικίας 55+ δήλωσαν ότι φωτογράφησαν το ίδιο τα παιδιά τους σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των γονέων στην ηλικιακή ομάδα 16-24 και το ένα τρίτο στην ηλικιακή ομάδα 25-34.