Μία επιστροφή της Ρωσίας στην Ομάδα των 7 δεν είναι πιθανή αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

‘Όσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του, μία επιστροφή της στο σχήμα G8 δεν είναι πιθανή», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί της γενικής πολιτικής ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής, καθώς η Βαυαρία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις αρχές του Ιουνίου τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε τις επικρίσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά παράλληλα, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Μόσχας ως προς την προσέγγιση των παλαιών της δορυφόρων με τη Δύση.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα, στην οποία θα συμμετάσχουν και έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι η ανατολική σύμπραξη «δεν αποτελεί όργανο της πολιτικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες τις οποίες δεν θα είμαστε αργότερα σε θέση να εκπληρώσουμε», προειδοποίησε η Μέρκελ. «Πρέπει να το πούμε καθαρά στους ανατολικούς μας εταίρους, και αυτό κάνω άλλωστε», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σύμπραξη στα μέτρα της κάθε περίπτωσης με διάφορες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες τους.

«Η ανατολική σύμπραξη δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός, κυρίως όχι κατά της Ρωσίας. Θέλω να το πω και να το επαναλάβω ξανά και ξανά: “δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα, από τη μία πλευρά, μίας προσέγγισης με την ΕΕ και, από την άλλη, της επιθυμίας της Ρωσίας για στενότερη σύμπραξη με τις χώρες αυτές”», τόνισε.

Η προσάρτηση της Κριμαίας και η υποστήριξη της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία έδειξαν την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να εμποδίσει με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικής βίας, την προσέγγιση των πρώην δορυφόρων της προς τη Δύση και την συρρίκνωση της ζώνης επιρροής της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.