Στο Βελιγράδι επιστρέφει την επόμενη Τρίτη ο πρέσβης της Κροατίας στη Σερβία, αφού προηγήθηκε η ανάκλησή του στο Ζάγκρεμπ για διαβουλεύσεις λόγω του επεισοδίου με τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος έκαψε σημαία της Κροατίας και λόγω δηλώσεων ορισμένων σέρβων αξιωματούχων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρέσβης θα επιστρέψει την Τρίτη στη σερβική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Χθες Πέμπτη το Ζάγκρεμπ ανακάλεσε τον πρέσβη, Γκόραν Μάρκοτιτς, εξαιτίας δηλώσεων του υπουργού Εργασίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, προσβλητικών για τον Κροάτη πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς και του επεισοδίου με το κάψιμο της κροατικής σημαίας από τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι.

με την ανάκληση του πρέσβη για διαβουλεύσεις, η Κροατία απέστειλε μήνυμα ότι η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Αλεξάνταρ Βούλιν είναι επιζήμια για τις σχέσεις στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία αντέδρασε κυρίως στις δηλώσεις που έκανε το μέλος της σερβικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αλεξάνταρ Βούλιν για την Κροατία, για τον στρατηγό Άντε Γκοτόβινα και τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς προσθέτοντας ότι ο πρέσβης της Κροατίας κλήθηκε για διαβουλεύσεις στο Ζάγκρεμπ για να σταλεί το μήνυμα ότι η ρητορική αυτή ζημιώνει τις σχέσεις στην περιοχή και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βέσνα Πούσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σέρβο ομόλογό της, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με θέμα τις διμερείς σχέσεις μετά την πρόσφατη ένταση και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση «ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν θα αντιδράσει ανακαλώντας τους διπλωματικούς εκπροσώπους του από το Ζάγκρεμπ.

Η Σερβία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με την Κροατία, η οποία δεν πρέπει να υπονομευθεί από την ακατάλληλη ρητορική και τις ενέργειες ατόμων, αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Σέσελι για το επεισόδιο με τη σημαία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς καταδίκασε οξύτατα το κάψιμο της σημαίας της Κροατίας στο Βελιγράδι σε μήνυμά του προς την ομόλογό του της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Σε απαντητικό μήνυμα η πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει την ειλικρινή επιθυμία του κ. Νίκολιτς για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.