Αρχίζει σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου του Βελιγραδίου η δίκη ομάδας υπόπτων για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων και για χρηματοδότηση της μετάβασης πολιτών της Σερβίας σε στρατόπεδα εκπαίδευσης ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία.

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες είναι οι Άμπιντ Ποντμπίτσανιν, Σέαντ Πλόγιοβιτς, Τεφίκ Μούγιοβιτς και Ιζουντίν Τσρνοβρσάνιν από την πόλη Νόβι Πάζαρ και ο Φεράτ Κασούμοβιτς από το Βελιγράδι.

Οι Ποντμπίτσανιν και Βούγιοβιτς διαφεύγουν τη σύλληψη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του σερβικού Τύπου, ο Άμπιντ Ποντμπίτσανιν, φέτος, τον Φεβρουάριο σκοτώθηκε σε πεδίο συγκρούσεων στη Συρία, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Με βάση το κατηγορητήριο της εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα, οι Ποντμπίτσανιν και Μούγιοβιτς στις αρχές του 2013 απέκτησαν διασυνδέσεις με οργανώσεις, τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τρομοκρατικές, “το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Σαμ” (ISIS) και την Αλ Νούσρα Φροντ.

Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με τους Πλόγιοβιτς και Τρσνοβρσάνιν και από ομοϊδεάτες στη Σερβία και άλλες χώρες συγκέντρωναν χρήματα και χρηματοδοτούσαν την αναχώρηση πολιτών της Σερβίας σε άλλες χώρες σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Συρία για να συμμετάσχουν σε πολεμικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο χώρο συνάθροισης και προσευχής των μουσουλμάνων Φουρκάν στο Νόβι Πάζαρ διέμεναν άτομα από τη Σερβία και το εξωτερικό για να αναπαυθούν και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Συρία.

Ο Μούγιοβιτς, στην Κωνσταντινούπολη, περίμενε όσους έφθαναν από τη Σερβία και οργάνωνε τη μετάβασή τους σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης στη βόρεια Συρία και ο Ποντμπίτσανιν, στην πόλη Αζάζ στη Συρία, οργάνωνε την υποδοχή, τη διαμονή και τη στρατιωτική εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οι Ποντμπίτσανιν, Μούγιοβιτς, Τσρνοβρσάνιν και Κασούμοβιτς στη Συρία εντάχθηκαν στο ένοπλο τμήμα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ο Ποντμπίτσανιν ήταν διοικητής μιας μονάδας.

Ο Μούγιοβιτς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων, επειδή μέσω Facebook δημοσίευε περιεχόμενο που εξυμνούσε την οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” και καλούσε σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Σατνζάκ, το Βελιγράδι και τη Ρώμη