Έφοδο στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένοπλος κρατάει περισσότερους από 30 ομήρους εξαπέλυσε η αστυνομία σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η αυστραλιανή τηλεόραση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί από την επέμβαση της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο δράστης και τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, ο ένας εξ’ αυτών από σφαίρες.

Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκε λίγο πριν από τις 02:30 (17:30 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέρχονταν στο χώρο του καφέ. Λίγη ώρα αργότερα όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κατάστημα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς στα χέρια και σε φορεία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο καφέ, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι σαφές εάν ανάμεσα στα πρόσωπα που βγήκαν από το καφέ συμπεριλαμβάνεται ο ένοπλος, τον οποίο νωρίτερα η αστυνομία κατονόμασε ως τον Μαν Χαρόν Μονίς, έναν Ιρανό πρόσφυγα και αυτοαποκαλούμενο σεΐχη.

Ο άνθρωπος ο οποίος κρατούσε πάνω από 30 ομήρους στο καφέ Lindt στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ζητούσε να μιλήσει απευθείας με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ.

Πρόκειται για Μουσουλμάνο με νεόκοπο ενθουσιασμό για τη σουνιτική πίστη στο Σίδνεϊ, ονόματι, Sheikh Haron.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ισχυρίζεται ότι μέσα στο 2014 υπέστη μεταμόρφωση και από αρνητής του σουνιτικού Ισλάμ (Rafidhah ή Rafida), έγινε υποστηρικτής του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχει λάβει πολιτικό άσυλο, ως Ιρανός μετανάστης.