Για πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για τους λόγους που ο δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ, ένας άνδρας με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ιστορικό βίας και εξτρεμισμού, δεν παρακολουθείτο από τις αρχές δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ.

«Δεν θα σταματήσω όσο δεν θα είμαι σίγουρος ότι θα είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο 50χρονος Μαν Χάρον Μονίς ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του από τη δικαιοσύνη για συνέργεια στο φόνο της πρώην συζύγου του. Διώκετο επίσης για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

«Το σύστημα δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόσωπο αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό και για τον λόγο αυτό πρέπει συνεχώς να αντλούμε τα διδάγματα από όλα όσα συμβαίνουν. Το κοινό θα έχει πρόσβαση σε μένα, θα έχει πρόσβαση στους υπουργούς. Και σίγουρα προτίθεμαι να δημοσιοποιήσω την έκθεση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, την οποία όλος ο κόσμος θα μπορεί να δει», τόνισε ο Άμποτ.

Η ομηρία στο καφέ Lindt Chocolat, στην καρδιά του Σίδνεϊ, τερματίστηκε χθες με το θάνατο του 34χρονου Τόρι Τζόνσον, διευθυντή του καφέ, της 38χρονης Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρου και μητέρας τριών παιδιών και του ιρανικής καταγωγής δράστη.

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του για να δηλώσει πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πολλοί είναι αυτοί στην Αυστραλία που ρωτούν γιατί κανείς δεν είχε ενοχλήσει τον άνθρωπο αυτόν που ο Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε τρελό. Ήταν γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού ASTO, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Υπάρχουν ερωτήματα που οι υπεύθυνοί μας θα πρέπει να θέσουν, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που παρουσίαζε ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ασφαλείας μας» δήλωσε ο Αμποτ στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί δεν παρακολουθείτο, δεδομένου του ιστορικού του βίας, ψυχικής διαταραχής και ροπής στον εξτρεμισμό».

Έκθεση σχετικά με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί της ομηρίας που άρχισε τη Δευτέρα στην καρδιά του Σίδνεϊ, για τους λόγους για τους οποίους ο Μονίς δεν παρακολουθείτο και για τους οποίους κατείχε όπλο θα δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια.