Θρησκευτική τελετή στη μνήμη των δύο, εκ των τριών θυμάτων, της ομηρίας χθες στο Σίδνεϊ (ο ένας ήταν ο δράστης) έγινε χθες, κατά την οποία τα δύο θύματα τιμήθηκαν ως ήρωες.

Ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον, ο διευθυντής του Lindt Chocolat Cafe και η 38χρονη Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών, σκοτώθηκαν την ώρα που η αστυνομία ξεκινούσε την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στον καθεδρικό ναό Σεντ Μέρι, κοντά στον τόπο του δράματος στο κέντρο του Σίδνεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Άντονι Φίσερ μίλησε για την «ραγισμένη καρδιά» της πόλης.

«Εκμεταλλευόμενος όπως φαίνεται μία ευκαιρία, ο Τόρι Τζόνσον άρπαξε το όπλο του ενόπλου, αλλά , κατά τραγικό τρόπο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Αυτό επέσπευσε την επέμβαση της αστυνομίας και τελικά την απελευθέρωση των περισσοτέρων ομήρων», είπε.

«Φαίνεται επίσης ότι η Καντρίνα Ντόσον προσπαθούσε να προστατεύσει την έγκυο φίλη της. Αυτοί οι ήρωες ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να ζήσουν», είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πάλη ανάμεσα στον δράστη και τον Τόρι Τζόνσον, ανακοινώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης ονομαζόταν Μαν Χάρον Μονίς, ήταν αυτόκλητος «σεΐχης», ιρανικής καταγωγής με βεβαρυμένο ποιινικό μητρώο, διανοητικά διαταραγμένος και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό», σύμφωνα με τις αρχές.