Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε χθες βράδυ στο Τόκιο αφήνοντας επιστολές που απηυθύνονταν στον πρωθυπουργό και σε βουλευτές. Το θύμα αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυνατότητα της Ιαπωνίας να μετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να υπερασπιστεί συμμαχική χώρα.

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία είχαν ειδοποιηθεί χθες λίγο πριν από τις 19.00 τοπική ώρα για πυρκαγιά στο πάρκο Χιμπίγια, κοντά στην συνοικία όπου βρίσκονται υπουργεία. Μόλις έφθασαν, κατάσβεσαν τη φωτιά αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.

Βιντεοκάμερα που είχε τοποθετηθεί σε παγκάκι κοντά στο σημείο του συμβάντος, κατέγραψε την αυτοκτονία, ενώ επιστολές προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, βουλευτές και γερουσιαστές, ήταν αφημένες εκεί κοντά, σύμφωνα με την αστυνομία. Σε αυτές ο άνδρας, που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, καταφέρεται εναντίον νομοσχεδίου που αφορά τη συλλογική άμυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε στις αρχές Ιουλίου την ιστορική απόφαση να επιτρέψει στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να βοηθούν συμμάχους που έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση. Είναι η πρώτη απόφαση αυτού του είδους, μετά την κατάρτιση το 1947 του ειρηνιστικού Συντάγματος. Ο Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ιαπωνία δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο για να υπερασπιστεί μια ξένη χώρα.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας άνδρας είχε ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο, έπειτα από ομιλία που είχε εκφωνήσει κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του Συντάγματος.