Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) τις καταγγελίες για διαφθορά στην αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο, (Eulex) δήλωσε η εκπρόσωπός της, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

«Η ύπατη εκπρόσωπος πολύ προσεκτικά παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Eulex και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα» είπε η κ. Κοτσιγιάντσιτς σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα ομάδας βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανατεθεί η έρευνα για την Eulex στην OLAF.

Τα μέλη της Ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βουλευτές άλλων ομάδων ζήτησαν, μετά τη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα να ανατεθεί σε ανεξάρτητο σώμα.

Ο Ρίτσαρντ Χάουιτ, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή, έθεσε το αίτημα η OLAF να ερευνήσει όχι μόνο τις καταγγελίες για διαφθορά στην κορυφή της Eulex, αλλά και την υπόθεση της Βρετανίδας εισαγγελέως Μαρία Μπαμιέ, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, όταν μίλησε για τα θέματα αυτά δημόσια και τις απειλές που δέχεται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας που έγραψε για το σκάνδαλο.

«Φαίνεται ότι στην περίπτωση της συμπατριώτισσάς μου δεν εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες που ισχύουν για τους «πληροφοριοδότες» δήλωσε ο κ. Χάουιτ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Κοσόβου «Radio Dukadin» και πρόσθεσε ότι οι απειλές στον δημοσιογράφο έρχονται σε αντίθεση με ό,τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ και ότι οι υπάλληλοι που απείλησαν πρέπει να απολυθούν αμέσως, αν οι κατηγορίες αποδειχθούν.

Ο ευρωβουλευτής είπε ότι μετέφερε, σήμερα το πρωί, το αίτημα να περάσει η έρευνα τα όρια της Eulex στην κ. Μογκερίνι και προειδοποίησε ότι η απόρριψή του θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Eulex και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Γνωρίζω ότι η κ. Μογκερίνι προσωπικά είναι συγκλονισμένη από τις κατηγορίες και ότι έθεσε προτεραιότητα να διερευνηθούν τα πάντα μέχρι τέλους» υπογράμμισε ο κ. Χάουιτ.

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μάγια Κοτσιγιάντιτς δήλωσε όμως ότι είναι ακόμη νωρίς να ειπωθεί ποιο όργανο θα αναλάβει την διεξαγωγή της έρευνας.

«Σε κάθε περίπτωση θα φροντίσουμε όλα να γίνουν με μέγιστη διαφάνεια, επειδή είναι προς το συμφέρον όλων να διαλευκανθούν τα πάντα» τόνισε.

Μέχρι τώρα, θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι όλες οι καταγγελίες πρέπει να ερευνώνται από εσωτερικό έλεγχο της Eulex και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ανατεθούν έρευνες σε άλλη πλευρά.

Η OLAF επίσημα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι ανεξάρτητο σώμα, με αρμοδιότητα να ερευνά τους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε σειρά άρθρων με περιπτώσεις διαφθοράς στην κορυφή της Eulex. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αποστολής της ΕΕ φέρονται να λάμβαναν χρηματικά ποσά από κατηγορούμενους για βαριά ποινικά αδικήματα για να τους απαλλάξουν και άλλοι αξιωματούχοι της Eulex εμπόδισαν την εισαγγελέα της αποστολής Μαρία Μπαμιέ να ερευνήσει τις υποθέσεις αυτές.

Η Βρετανίδα εισαγγελέας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και κατηγορείται για διαρροή απόρρητων πληροφοριών στην εφημερίδα, ενώ ο συντάκτης των άρθρων υποστηρίζει ότι λειτουργοί της Eulex τον απείλησαν με ποινικές διώξεις, αν δεν σταματήσει τα δημοσιεύματα.

Στον Τύπο της Πρίστινας δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι το αίτημα να σταματήσει η έρευνα για διαφθορά έφθασε από το γραφείο της πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήθεν για να μην απειληθεί ο διάλογος Βελιγραδίου -Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απαντά σε εικασίες των ΜΜΕ.