Ο συνασπισμός του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, ενώ υπερισχύουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο συνασπισμός του φιλοδυτικού ηγέτη εξασφαλίζει ποσοστό 23%, το κόμμα του πρωθυπουργού του, Λαϊκό Μέτωπο, το 21,3% και το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοβοήθεια το 13,2%.

Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να αρκούν για να δώσουν στον Ποροσένκο ισχυρή εντολή προκειμένου να επιδιώξει ένα σχέδιο για να τερματιστεί η αυτονομιστική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία και να πραγματοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αν και ένα κόμμα που σχηματίστηκε από συμμάχους του έκπτωτου, υποστηριζόμενου από τη Μόσχα, προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς φαίνεται απροσδόκητα να εισέρχεται στη Βουλή.

Με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοβοήθεια, ο Ποροσένκο θα πρέπει να μπορέσει εύκολα να σχηματίσει έναν συνασπισμό και να συνεχίσει τα σχέδιά του για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και την προσέγγιση προς την Ευρώπη.

Άλλα κόμματα που φαίνεται πιθανόν να εισέλθουν στη Βουλή με βάση τη δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα περιλαμβάνουν το λαϊκιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία).

Το Batkivshchyna (Πατρίδα) της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο είχε χειρότερη επίδοση απ΄ό,τι ανέμεναν πολλοί, αν και με 5,6% των ψήφων μπορεί επίσης να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Αν και το αποτέλεσμα του Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης, που έχει διατυπώσει επικρίσεις για την πολιτική του Ποροσένκο στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη, άλλα κόμματα που είχαν συμμαχήσει με τον Γιανουκόβιτς δεν είχαν καλή επίδοση, περιλαμβανομένων των κομμουνιστών. Η επιρροή των φιλορωσικών κομμάτων θεωρείται ότι θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ψηφοφορία δεν διεξήχθη σήμερα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες ή στην Κριμαία.