Ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας συνέχιζαν σήμερα τους αποκλεισμούς σε δρόμους του Χονγκ Κονγκ μετά το πράσινο φως στον διάλογο με την κυβέρνηση που έδωσαν οι ηγέτες των φοιτητικών κινημάτων, και ενώ έρχονται αντιμέτωποι με την πίεση που ασκεί η κοινή γνώμη να διαλυθούν και να απομακρυνθούν από τους δρόμους.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν σήμερα στις τρεις εστίες των κινητοποιήσεων, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν από την 28η Σεπτεμβρίου.

Η πρώην βρετανική αποικία που περιήλθε στην κηδεμονία του Πεκίνου επέστρεψε από χθες σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών επέστρεψε στην εργασία του, πολλά σχολεία άνοιξαν, τερματίστηκε ο αποκλεισμός του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα 3.000 δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Όμως εξαιτίας των οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε ορισμένους δρόμους, πολλές γραμμές λεωφορείων αναγκάζονται να κάνουν παρακάμψεις. Συνεπώς η κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει πυκνή και καταγράφονται πολλά μποτιλιαρίσματα, την ώρα που το μετρό είναι ασφυκτικά γεμάτο με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οργή των επιβατών.

Η έναρξη που έχει προγραμματιστεί για αύριο των εργασιών του κοινοβουλίου έπειτα από 3 μήνες διακοπής αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το περιβάλλον θα είναι ήρεμο και ασφαλές γύρω» από το κοινοβούλιο, εξήγησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ Τζάσπερ Τσανγκ.

Βουλευτές που συμμετέχουν στο κίνημα υπέρ της Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν ότι θέλει να εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός δημοσίου διαλόγου με επίκεντρο τις διαδηλώσεις.

«Μπορείτε να αναβάλετε (τις εργασίες της Βουλής) κατά 3 εβδομάδες, αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στη λαϊκή οργή» απάντησε ο Άλαν Λέονγκ του Κόμματος των Πολιτών.

Το κίνημα απολάμβανε τη μεγάλη υποστήριξη της κοινής γνώμης ωστόσο έπειτα από 8 ημέρες στις οποίες τα πάντα είχαν παραλύσει η δυσαρέσκεια συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι φοιτητές που συνάντησαν χθες έναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης στο πλαίσιο «προκαταρκτικών συζητήσεων» ενόψει της έναρξης ενός επίσημου διαλόγου, αποδέχθηκαν τελικά την έναρξη διεξαγωγής του διαλόγου αυτού.

Η ακριβής ημερομηνία και ο τόπος όπου θα γίνουν οι συζητήσεις με την επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ δεν έχουν ακόμα οριστεί.