Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί το Σάββατο (χθες) από μια ηφαιστειακή έκρηξη στην κεντρική Ιαπωνία επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. τοπική ώρα), μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK, ενώ περισσότεροι από είκοσι άλλοι βρίσκονται σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

Ο θάνατος των τεσσάρων αυτών προσώπων επιβεβαιώθηκε από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν από τα συνεργεία διάσωσης στη βάση του όρους Οντάκε το οποίο ενεργοποιήθηκε ξαφνικά χθες το μεσημέρι. Εκφράζονται φόβοι ότι άλλοι 27 άνθρωποι που έχουν μείνει κοντά στη κορυφή είναι επίσης νεκροί.

Οι τέσσερις επιβεβαιωμένα νεκροί είναι άνδρες, ανέφερε η NHK χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι διασώστες είχαν ανακαλύψει 31 πρόσωπα «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής κοντά στην κορυφή» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας της νομαρχίας Ναγκάνο. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συνήθως από τις ιαπωνικές αρχές έως ότου οι γιατροί μπορέσουν να εκδώσουν πιστοποιητικά θανάτου.

Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να μεταφερθούν από την κορυφή στη βάση του βουνού όλα τα θύματα, μόνο οι τέσσερις άνδρες που τελικά ανακηρύχθηκαν νεκροί.

Πράγματι, οι διασώστες «ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους το απόγευμα λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης θειαφιού».

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους περίπου 300 που βρίσκονταν κοντά στην κορυφή όταν το ηφαίστειο Οντάκε εξερράγη ξαφνικά εκτοξεύοντας πυκνά σύννεφα καπνού, στάχτες και πέτρες. Μια σκηνή αποκάλυψης η οποία άφησε ένα γκρίζο σεληνιακό τοπίο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.