Οι συγκλονιστικές προσπάθειες των διασωστών να περισυλλέξουν τους μετανάστες του μοιραίου ναυαγίου της Λαμπεντούζα, αλλά και η «μάχη» των ίδιων στα νερά της θάλασσας, δημιουργούν ένα ντοκιμαντέρ που σοκάρει.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Corriere della Sera φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ –συμπαραγωγή με τη Rai- που εξιστορεί τι συνέβη τον Οκτώβριο του 2013, οπότε 366 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Τίτλος του «Η επιλογή της Κάτια -80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα», καθώς στον πρόλογο του φιλοξενείται η υπολοχαγός Κάτια Πελεγκρίνο του πλοίου Λίμπρα του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας.

«Κάτω από το νερό περνάει ένα πτώμα, σχεδόν γυμνό. Η θάλασσα του έχει πάρει ακόμα και τα ρούχα και από τις εικόνες δεν είναι κατανοητό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Μετά φαίνεται ένα αγόρι που ουρλιάζει, δε θέλει να αφήσει το άψυχο κορμί, γραπώνεται από αυτό σαν να πρόκειται για σχεδία, ενώ για εμάς το σώμα αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το θάνατο. Για το παιδί, όμως, αυτό αποτελεί τη ζωή και ίσως πρόκειται για τον πατέρα ή τη μητέρα του. Οι ναυτικοί του φωνάζουν να το αφήσει, εκείνο, όμως, δε θέλει. Τότε το πιάνουν από τα χέρια και το μεταφέρουν στο σκάφος. Εκείνο κλαίει με απόγνωση, ενώ στο πλάνο το άψυχο κορμί σιγά σιγά εξαφανίζεται», αναφέρει το δημοσίευμα της Corriere della Sera για το ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα, μιλούν και δύο από τους διασώστες, οι οποίοι εξηγούν ότι έβλεπαν τα παιδιά και μάτωνε η καρδιά τους, ιδίως γι’ αυτά που είχαν χάσει τη ζωή τους και παρέμεναν να «κοιμόνται» στα νερά της Μεσογείου. Η εντολή που είχαν ήταν να περισυλλέξουν μόνο τα ζωντανά.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σωθεί περί τους 1.500 μετανάστες από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και λόγω της καλοκαιρίας προβλέπεται να φτάσουν και τους 2.000 μέχρι το σαββατοκύριακο.

Δείτε το βίντεο του MEGA: