Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση, ζητώντας από την κυβέρνηση του Σουδάν να αναλάβει δράση εναντίον ενός άντρα που αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία μετά τον θάνατο της 13χρονης κόρης του.

Η 13χρονη Samah el-Hadi δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς και στη συνέχεια την πάτησε αυτοκίνητο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. Οι γείτονες κατηγορούν μέσω των social media τον πατέρα του κοριτσιού για τον θάνατό της. Ο άντρας ανακρίθηκε για λίγο από την αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, ισχυριζόμενος ότι η Samah είχε αφαιρέσει μόνη της τη ζωή της. Καμία νεκροψία δεν πραγματοποιήθηκε στη σορό του κοριτσιού.

Η 13χρονη φέρεται να πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο Omdurman μετά από έναν καβγά με τον πατέρα της για το σχολείο που ήθελε να πάει. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει οργή, με πολλές γυναίκες του Σουδάν να μοιράζονται στα social media τις δικές τους εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας.

Στην ίδια πόλη την Πέμπτη, μία 19χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον άνδρα της και θάφτηκε αμέσως από την οικογένειά της, προτού η αστυνομία προλάβει να εμπλακεί, σύμφωνα με την Kaltoum Fadlallah, συγγραφέα και ποιήτρια, και μία από τις γυναίκες που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ανοίξει ξανά η υπόθεση της Samah.

«Αυτό το έγκλημα είναι το πιο ξεκάθαρο και πιο άσχημο έγκλημα κατά των γυναικών και των παιδιών. Για να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Samah, θέλουμε να ξανανοίξουν την υπόθεση, να επανεξετάσουν το σώμα της και να συλλάβουν όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που συνέβη θα θέσει όλες τις οικογένειες στον κίνδυνο της βίας», δήλωσε η Fadlallah.

Ανάμεσα στις ιστορίες βίας από άντρες συγγενείς που μοιράστηκαν γυναίκες περιλαμβάνονται εκείνες που αναφέρουν πως ξυλοκοπήθηκαν επειδή επισκέφτηκαν φίλους, επειδή φόρεσαν ρούχα που κρίθηκαν ακατάλληλα και επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2019.

H ενδοοικογενειακή βία δεν διώκεται από τη νομοθεσία του Σουδάν. Από τα στοιχεία προκύπτει πως το 22% των νοικοκυριών στο Σουδάν βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ενώ το 57% των περιπτώσεων περιλαμβάνει θύματα γυναίκες.