Η Ισπανία σκοπεύει να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία, μετά την κυβερνητική αποδοχή για λανσάρισμα ενός πιλοτικού σχεδίου για τις εταιρίες που ενδιαφέρονται.

Ήταν νωρίτερα μέσα στο 2021 όταν το μικρό αριστερό κόμμα Más País ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την πρότασή του να ελέγξει την ιδέα. Οι συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς καρποφόρησαν και όλοι περιμένουν τώρα τις επόμενες κινήσεις.

«Με την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα (32 ώρες), περνάμε στο πραγματικό debate της εποχής μας», έγραψε στο Twitter ο Iñigo Errejón του Más País, «είναι μια ιδέα που έχει φτάσει η ώρα της».

Από τη Νέα Ζηλανδία ως και τη Γερμανία, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που πειραματίζονται με το μικρότερο εβδομαδιαίο ωράριο, το οποίο έχει βρεθεί πως αυξάνει την παραγωγικότητα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα οι όροι του σχεδίου, το Más País έχει προτείνει ένα κονδύλι 50 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει στις εταιρίες να πειραματιστούν χωρίς να διακινδυνεύσουν τη λειτουργία τους.

Το κόστος για τη μικρότερη εργασιακή εβδομάδα θα καλυφθεί κατά 100% τον πρώτο χρόνο, 50% τον δεύτερο και 33% τον τρίτο.

Την πρωτοβουλία της Ισπανίας χαιρέτισε και ο Joe Ryle του προγράμματος 4 Day Week Campaign: «Αυτό θα είναι το πρώτο ποτέ πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας σε εθνικό επίπεδο»…