«Ενήλικες που μιλάνε δυνατά στον δρόμο» και «φασαριόζικα παιδιά» γίνονται αντικείμενο ενός άκρως αμφιλεγόμενου χάρτη «θορύβων και ησυχίας» στην Ιαπωνία. Ο διαδραστικός χάρτης Dorozoku παρέχει, σε όποιον επισκέπτεται τον ιστότοπο, πληροφορίες για την ένταση των ήχων και των πάσης φύσεως «ενοχλητικών θορύβων» στις γειτονιές, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Εκτός από αυτοκινητόδρομους, ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης προειδοποιήσεις για περιοχές με σχολεία, «λαλίστατους γείτονες» και ακόμα και «παιδιά που παίζουν στον δρόμο». Περίπου έξι χιλιάδες διαφορετικά σημεία έχουν μαρκαριστεί σε όλη τη χώρα ως «μέρη με ενοχλητικό επίπεδο θορύβων» και πάνω στη σήμανση επεξηγείται αν πρόκειται για αυτοκίνητα, ενήλικες ή παιδιά.

Ο χάρτης δεν στοχοποιεί μόνο τους μαθητές, αλλά προειδοποιεί έως και για μωρά που κλαίνε. Ο διαχειριστής της σελίδας, ο 40χρονος Νοριχίσα Χασιμότο, κατηγορείται πως «υποδαυλίζει την αντιπάθεια σε βάρος των παιδιών που απλώς συμπεριφέρονται φυσιολογικά για την ηλικία τους».

Ο υπεύθυνος του ηλεκτρονικού χάρτη, επίτιμος καθηγητής μηχανικής της ακουστικής του περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Hachinohe, απαντά στις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως, αν και όντως κάποιοι στοχοποιούνται ίσως και άδικα, είναι γεγονός πως «πολλοί άνθρωποι συνεχώς ενοχλούνται από τον θόρυβο».

Σύμφωνα με τον Χασιμότο, το στρες της πανδημίας έχει μετατρέψει κατά τα άλλα ήπιους και ευγενικούς ανθρώπους σε πολύ «ευερέθιστα» άτομα.

«Όσοι αναρτούν σχόλια στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να είναι ανεκτικοί και να αναθεωρήσουν με ψυχραιμία αν η συμπεριφορά άλλων ανθρώπων θα πρέπει στα αλήθεια να θεωρηθεί ή όχι ενόχληση», τονίζει ο 40χρονος καθηγητής.