Αρνείται η διαχειρίστρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα ότι υπήρξε αμέλεια από πλευράς της, σημειώνοντας πως ακόμη δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος. Η έκρηξη που σημειώθηκε στις στοές του ορυχείου με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά δεν συνδέεται με ηλεκτρικό υποσταθμό, όπως μεταδόθηκε αρχικά από κάποια μέσα, αλλά η συγκέντρωση θερμότητας οδήγησε στη μερική του κατάρρευση, υποστηρίζει η εταιρεία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Δεν υπάρχει δική μας αμέλεια σε αυτό το περιστατικό. Όλοι εργαζόμασταν με την καρδιά και την ψυχή μας», δήλωσε ο Ακίν Τσελίκ, διευθυντής της μονάδας του ορυχείου που διαχειρίζεται η Soma Holding.

«Ήταν ένα αδιανόητο δυστύχημα σε έναν τόπο όπου έχουν σημειωθεί πολύ λίγα δυστυχήματα τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου.

«Ένα ορυχείο με ανθρακωρύχους του υψηλότερου επιπέδου, που εθεωρείτο το πιο αξιόπιστο και οργανωμένο», τόνισε ο ίδιος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι 284, ενώ 18 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, 363 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από το ορυχείο όταν εκδηλώθηκε η φωτιά την Τρίτη και 122 νοσηλεύονται. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο ορυχείο εργάζονταν 787 ανθρακωρύχοι.

Οι διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσεγγίσουν τμήματα του ορυχείου στη Σόμα, που βρίσκεται 480 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης, τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα.