Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, θα καταλήξει στη φυλακή όταν θα τερματιστεί η θητεία του, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.

«Νομίζω ότι θα πάει στη φυλακή. Αφήνοντας την πολιτική ρητορική κατά μέρος -και όλοι γνωρίζουν- ότι σε νομική βάση, ερευνάται ο ρόλος του προέδρου Μπασέσκου στην υπόθεση Νάνα. Η έρευνα ανεστάλη μόνο έως τη λήξη της προεδρικής θητείας του, ώστε να συνεχιστεί όταν δεν θα έχει ασυλία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας ερευνά την υπόθεση αγοράς αγροτικής έκτασης στο χωριό Νάνα της επαρχίας Γκαλαράσι στο νότιο τμήμα της χώρας από την οικογένεια του Τραϊάν Μπασέσκου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του Κοινοβουλίου ερευνά τις συναλλαγές που έκανε η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου της Ρουμανίας, Ιοάνα Μπασέσκουμ, η οποία αγόρασε μεγάλη έκταση γης στο συγκεκριμένο χωριό, αφού δανείστηκε 1.000.000 ευρώ από τη μοναδική κρατική τράπεζα της Ρουμανίας, CEC Bank.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τονίζει ότι ήταν μια διαφανής συναλλαγή και ότι καμιά πολιτική επιρροή χρησιμοποιήθηκε για την κόρη του, ώστε να λάβει το δάνειο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες, υπό τις οποίες η κόρη του Ρουμάνου προέδρου απέκτησε τη αγροτική έκταση, ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο εφόσον η ιταλική εταιρεία από την οποία η Ιοάνα Μπασέσκου αγόρασε τη γη ήταν ανενεργή, όταν αυτό υπεγράφη.

«Ο πρόεδρος Μπασέσκου, ο δράστης Μπασέσκου -για να το πούμε έτσι- ενοχοποίησε τον εαυτό του. Ο Μπασέσκου είπε: η κόρη μου είναι τελείως καθαρή, εγώ αγόρασα τη γη» δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

Ο κ. Πόντα επίσης ανακοίνωσε ότι οι έρευνες που διεξήχθησαν από την Επιτροπή Ελέγχου της κυβέρνησης απέδειξαν ότι η πρώην υπουργός Έλενα Ουντρέα, ενέκρινε τη χορήγηση περιβαλλοντικών πόρων ακριβώς για την κοινότητα Νάνα, όπου βρίσκεται η γη που έχει αγοράσει η οικογένεια του προέδρου της Ρουμανίας.