Εκτός ορίων φαίνεται να βγαίνει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, μετά και τη λήξη του τελεσίγραφου του Κιέβου στους φιλορώσους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Σήμερα, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ κατέλαβαν το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και ένα αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν όπλα και έριξαν χειροβομβίδες προκειμένου να καταλάβουν το αστυνομικό τμήμα, δημιουργώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλή, σύμφωνα με την αστυνομία, κατάσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

«Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ», αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας, την οποία επιβεβαιώνει και αυτόπτης μάρτυρας φωτογράφος του Ρόιτερς, που είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι φορούσαν στολές παραλλαγής και δεν έχουν μέχρι στιγμή εκφράσει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα.

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει “τις προκλητικές πράξεις”-όπως τις χαρακτήρισε- στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, ενώ το Κίεβο και η Ουάσινγκτον κατηγορούν τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ διαβεβαίωσε πως η Μόσχα δεν έχει “ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς” στην περιοχή.

Παράλληλα, οι καταλήψεις κυβερνητικών κτίριων από φιλορώσους που ζητούν την απόσχιση των περιοχών από την Ουκρανία, συνεχίζονται τόσο στο Ντόνετσκ όσο και στο Λούχανσκ. Ο

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν του όπλα.

Όμως ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ επισκέφτηκε το Ντόνετσκ και φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και προσέφερε εγγυήσεις και αμνηστία στους αυτονομιστές- κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

Μέλος του φιλοευρωπαϊκού κινήματος του Κιέβου EuroMaidan (που εκδίωξε τον Γιανούκοβιτς)ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο με την στιγμή της επιδρομής και κατάληψης του αστυνομικού τμήματος, όπως την μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.