Τελικά, η ιρανή δημοσιογράφος Μαχσά Αμραμπαντί, που εργαζόταν για την απαγορευμένη εφημερίδα της αντιπολίτευσης Ετεμάντ Μελί, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους «για προπαγάνδα κατά του συστήματος με τις συνεντεύξεις και τα ρεπορτάζ» που έκανε.

Παλαιότερα είχαμε αναφερθεί στην σύλληψή της μερικές ημέρες μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου όπου έπειτα από τρεις μήνες στη φυλακή, είχε αφεθεί ελεύθερη μετά την καταβολή εγγύησης 200.000 δολαρίων.

Η Αμραμπαντί, όπως και ο σύζυγός της και επίσης δημοσιογράφος, ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Μπαστανί (ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή έξι ετών), συνελήφθησαν μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου όπου εξελέγη εκ νέου ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πολλές διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι πολλοί δημοσιογράφοι και αντιπολιτευόμενοι μεταρρυθμιστές είχαν επίσης συλληφθεί μετά τις προεδρικές εκλογές.