Με τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 1.500 στρατιωτών ενισχύει η Άγκυρα αυτές τις μέρες τις δυνάμεις της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κάτι που προς στιγμήν προκάλεσε -όπως μαθαίνουμε- έντονη ανησυχία τόσο στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο φυσικά και στην Εθνοφουρά και την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση φαίνεται ότι πάρθηκε από τη γειτονική χώρα λόγω κορονοϊού βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, με τη σχετική επιχείρηση να έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν συνεχίζουν να παρακολουθούν επισταμένως το θέμα.

Στα Κατεχόμενα έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα Covid-19 με αποτέλεσμα αρκετοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι οπλίτες να βρίσκονται αυτή τη στιγμή είτε στο νοσοκομείο είτε σε καραντίνα στη μονάδα ή στο σπίτι ενώ κάποιοι άλλοι έχουν απολυθεί, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει ενίσχυση της δύναμης, γιατί είχε μειωθεί σημαντικά. Βέβαια και αυτοί που έρχονται από τα τουρκικά παράλια κανονικά θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 15 ημερών προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα. Μόλις φθάνουν τους γίνεται θερμομέτρηση και στέλνονται με απολυμασμένα οχήματα απευθείας σε κέντρα καραντίνας τα οποία έχουν στηθεί εντός των στρατοπέδων όπου και παρακολουθούνται τακτικά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Θυμίζουμε ότι η Δύναμη Ασφαλείας της «Τουρκική Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», του ψευδοκράτους δηλαδή που έχει αναγνωρίσει μονάχα η Τουρκία, αριθμεί περίπου 9.000 στρατιώτες. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από κληρωτούς Τουρκοκύπριούς ηλικίας από 18 έως 40 ετών και συμπληρώνεται από 17.500 έως και 30.000 τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο νησί.