Το Πακιστάν «οδεύει υπνοβατώντας προς την καταστροφή» λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού και επειδή δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα στη χώρα, υποστηρίζει ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρνταρί, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουμε αναμφίβολα ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας από την αρχή αυτής της κρίσης», είπε ο γιος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε στα τέλη του 2007.

«Παρατηρήσαμε μια πρόθεση να αγνοηθούν η επιστήμη και τα γεγονότα και τα παραδείγματα όσων συμβαίνουν γύρω μας σε διεθνές επίπεδο, κάτι που μας εμπόδισε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα τη σωστή στιγμή», είπε ο Μπούτο Ζαρνταρί.

Το Πακιστάν, μια χώρα 200 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 93 νεκρούς από την Covid-19 και 5.400 ασθενείς, αριθμός που θεωρείται υποτιμημένος επειδή δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει γενική καραντίνα, φοβούμενη τις δραματικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την οικονομία και για εκατομμύρια επισφαλείς θέσεις εργασίας, όμως οι τέσσερις επαρχίες που διοικούνται από το κόμμα του Μπούτο Ζαρνταρί διέταξαν την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

«Μπορούμε να αναστήσουμε την οικονομία, όχι όμως και τους ανθρώπους», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αν απλώς ελπίζουμε για το καλύτερο και δεν προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο (…) τότε το Πακιστάν οδεύει υπνοβατώντας προς μια καταστροφή» μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, μετά και τις δεκαετίες υποεπενδύσεων στο σύστημα υγείας, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, 50 γιατροί που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν υπήρχε εξοπλισμός προστασίας κρατήθηκαν για πολλές ώρες στο Μπαλουτσιστάν, τη φτωχότερη επαρχία της χώρας.

Μολονότι σχολεία και επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση στα τεμένη, όπου οι πιστοί συνεχίζουν σε κάποιες περιπτώσεις να προσέρχονται για να προσευχηθούν. Στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός Επιστημών Φαουάντ Τσόντρι είπε ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν «ελέγχει αρκετά καλά τα πράγματα, παρά την αδιαλλαξία των ιερωμένων».

«Αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, όμως είναι πολύ δύσκολο όταν συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι», είπε, αναφερόμενος σε μια συγκέντρωση 100.000 ταμπλίγκι (μουσουλμανικό ιεραποστολικό κίνημα) από την οποία προκλήθηκαν εκατοντάδες μολύνσεις στη χώρα. «Προσπαθούμε ώστε οι άνθρωποι να κατανοήσουν τους κανόνες με τη θέλησή τους, όχι δια της βίας», κατέληξε.