Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2011, το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας πέρασε μπροστά στις σφυγμομετρήσεις, ενώ ο κυβερνητικός συντηρητικός Συνασπισμός έχασε το προβάδισμα που του έδινε κυρίως ο φόρος ρύπανσης που επέβαλε η κυβέρνηση Γκίλαρντ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο οργανισμός Newspoll για την εφημερίδα «The Australian», το Εργατικό Κόμμα αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έγιναν οι ομοσπονδιακές εκλογές.

Παράλληλα, αυτή είναι η πρώτη φορά από τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν είναι ικανοποιημένο από την πρωθυπουργία του Τόνι Άμποτ (φωτογραφία) είναι μεγαλύτερο από αυτούς που είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του πρωθυπουργού, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Συγκριτικά με την τελευταία σφυγμομέτρηση του ίδιου οργανισμού πριν ένα δεκαπενθήμερο, η δύναμη του Συνασπισμού μειώθηκε από 43% σε 40%, ενώ η δύναμη του Εργατικού Κόμματος αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 35% σε 38%.

Μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα έλαβε το 52% από το σύνολο των ψήφων και η κυβέρνηση το 48%.