«Πρόοδος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε πως έχει επιτευχθεί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, καθώς επίσης και ότι παρουσίασε στην ισραηλινή κυβέρνηση ορισμένες ιδέες για την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας με βάση την όποια μελλοντική συμφωνία.

«Γνωρίζαμε πάντοτε ότι αυτός είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος δρόμος… Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο», είπε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η παράδοση στους Παλαιστίνιους κατεχόμενων εδαφών ώστε να αποτελέσουν τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους μπορεί να καταστήσει το Ισραήλ ευάλωτο σε επιθέσεις, ο Κέρι είπε ότι εξέθεσε στον Νετανιάχου «ορισμένες σκέψεις σχετικά με αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση για την ασφάλεια» του εβραϊκού κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακόμη, ο Κέρι είπε ότι παρείχε διαβεβαιώσεις στον Νετανιάχου πως ο πυρήνας των κυρώσεων που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν παραμένει σε ισχύ, παρά την προσωρινή συμφωνία της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Το καθεστώς των θεμελιώδους σημασίας κυρώσεων σε ό,τι αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις τράπεζες (σ.σ. του Ιράν) παραμένει σε ισχύ. Δεν έχει αλλάξει. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή του διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών», διευκρίνισε ο Κέρι.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είπε στον Κέρι πως «πρέπει να γίνουν βήματα για να προληφθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση των κυρώσεων», οι οποίες αμβλύνθηκαν αφού το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις στη Γενεύη τον περασμένο μήνα, για την οποία το Ισραήλ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του.

Ο Κέρι είπε ακόμη, μιλώντας παρόντος του ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου, πως «η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά μας» στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και επανέλαβε τη «δέσμευσή μας» σε αυτή.